Cégvilág

Eastring: szlovák gázcsőprojekt, magyar részvétellel

A tervek szerint 2018 végén helyezik üzembe a szlovákiai kezdeményezésű Eastring (Keleti Gyűrű) gázvezetékrendszert, amelynek segítségével térségünk akkor is földgázhoz juthat, ha Gazprom – tartva magát a kijelentéséhez – 2019-ben leállítja az Ukrajnán keresztüli tranzitját. Az Eastring érdekessége, hogy kiépítésének ötlete nem az orosz hátterű Déli Áramlat beruházás leállítása után, hanem még az előtt, annak gazdaságos alternatívájaként fogalmazódott meg. A tervet ma tárgyalja a szlovák kabinet a Slovak Spectator szerint. Az Eastring révén kétirányú kapcsolat jönne létre a szlovákiai, valamint a bulgáriai és romániai gázvezeték-rendszerek között, így térségünkben a nyugati gáz ugyanúgy elérhető lesz, mint az orosz, az azeri, az iráni, az iraki és a ciprusi.

Az Eustream induló kapacitása évi 20 milliárd köbméter lesz, de később évi 40 milliárd köbméterre növelhető. Teljes hossza 744 vagy 1015 kilométer az elfogadott nyomvonaltervtől függően. Az első fázis várhatóan 1,14 milliárd, vagy 1,52 milliárd euróból hozható ki. Magyarországi szakaszának a délkeleti vége a magyar-román határon lenne, Ukrajna közelében, az északnyugati pedig a magyar-szlovák határon. A beruházás a szlovák projektcég szerint növelné a magyarországi gáztárolás vonzerejét a balkáni országok számára. Az elképzelésekről február 9-én egyeztettek az FGSZ Földgázszállító Zrt-vel.

Romániából egy kisebb kapaictású csövön Ukrajnán keresztül is eljuttatható lesz a gáz Szlovákiába. A romániai-bulgáriai összeköttetés kétesélyes: alapozható a meglévő infrastruktúrára, de egy új vezetékre is.

Egy magyar kezdeményezés szerint a Tesla projekt keretében is elhozható a térségbe az orosz gáz a török-görög határról, a magyarországi és a szerbiai Déli Áramlat vegyes vállalatok által már elvégezett munkákra támaszkodva.

energia eastring
Kapcsolódó cikkek