Cégvilág

Gyógyszeripar: Elszabadultak a felvásárlási ajánlatok

Már az 500 milliárd dollárt közelíti a világ gyógyszer- és biotechnológiai iparában tavaly év eleje óta végbe ment felvásárlások értéke. A verseny most a k+f kiadások megspórolását lehetővé tevő innovatív gyártókért folyik.

Látványosan folytatódott a múlt héten a világ gyógyszeriparán végigsöprő felvásárlási hullám, amikor az amerikai AbbVie 21 milliárd dollárért megszerezte a Pharmacyclics biotechnológiai céget. A részvényenként 261,24 dolláros ajánlattal a vevő bő 50 százalékkal többet adott a Pharmacyclicsért, mint amennyit az néhány hete ért, de így is alig előzte meg a konkurenseket. Ez utóbbiak egyike olyan óriás volt, mint a Johnson &Johnson – a másikat nem nevezték meg – , amely ráadásul a Pharmacyclics partnere. Épp azt a rákellenes gyógyszert gyártják közösen, amely miatt a biotech cég igen kapós lett, tehát az abból származó profitnak csak a fele lesz a vevőé. Így méginkább úgy tűnik, hogy az Abbvie túl sokat fizetett – értettek egyet az első ágazati elemzések –, ami a tőzsdei reakcióban is meglátszott. A bejelentés után közel 6 százalékkal esett az AbbVie árfolyama, holott – mint a Forbes is emlékeztetett – ilyenkor a vevőé általában fel szokott menni, különösen a gyógyszeriparban.

A Bloomberg gyógyszerágazati elemzői szerint azonban az ügylet nyomán akár még jövőre is csökkenhet az AbbVie árfolyama, és a cég is azt hangsúlyozta közleményében, hogy a mostani vásárlás 2017-től hozza majd meg gyümölcsét, de addig is nagyban növeli a társaság értékét. A gyógyszeripari és a biotechnológiai cégeket mindig is magasra értékelték – közölte a vezérigazgató Rick Gonzalez –, ezen a piacon mindig is kiélezett volt a felvásárlási és fúziós (M&A) verseny.

Tavaly év eleje óta ez a verseny rég nem látott méreteket öltött, és a jellege is megváltozott: általában nem a gyógyszeripar közel azonos súlyú szereplői egyesülnek, ahogy ez a másfél évtizeddel ezelőtti hullámban történt. Inkább a kisebb, jellemzően biotechnológiai cégekért szállnak harcba a hagyományos gyártók, főleg azokért, amelyek valamilyen speciális terméket állítanak elő. Nagyon vonzó célpontok lettek például a sikeres és drága rákgyógyszerek: a Pharmacyclics egyetlen terméke egy leukémiaellenes szer, amely évente 100 ezer dollárba kerül használójának. Az AbbVie-nek azért is sürgős volt, hogy megszerezzen egy csúcsterméket, mert ő maga is erősen függ legnépszerűbb gyógyszerétől (ez egy reumaellenes készítmény), ám annak a szabadalmi védettsége 2016 végén lejár, vagyis megjelenhetnek az olcsóbb generikus változatai.

Arra már egy ideje rájöttek a nagy gyógyszeripari cégek, hogy a költséges kutatás-fejlesztés helyett sokszor jobban megéri, ha megvesznek egy-egy olyan kisebb céget, amelyik viszont lényegében csak azzal foglalkozik. A mostani M&A hajsza 2014 elején azzal kezdődött, hogy az Actavis 25 milliárd dollárért megvette a Forest Laboratoriest, azóta pedig a gyógyszer- és biotechnológiai ágazatban világszerte megkötött M&A szerződések együttes értéke elérte a 475 milliárd dollárt. Ebből a Thomson Reuters adatai szerint közel 70 milliárd jutott 2015 eddig eltelt időszakára, ami több mint egy évtizede a legerősebb évkezdetet jelenti.

Nagyot kaszálhattak a tőzsdén

Egyvalaki biztosan jól járt az AbbVie Pharmacyclicsre adott ajánlatával: a biotech cég vezérigazgatója és fő tulajdonosa, Robert Duggan. Az ő 18 százalékos részesedését 3,5 milliárd dollárra értékelte a megállapodás. De jól jártak a Bloomberg szerint a biotech ágazat más, felvásárlási célpontként kezelt szereplői is: az ügylet bejelentése után a 4-5 százalékos drágulás általános volt a szektorban, akadt 18 százalékos kiugrás is. Az ágazat befektetetési potenciálját tükrözi a Nasdaq biotechnológiai indexe is, amelyet 2013-ban hoztak létre, azóta az értéke több mint duplájára nőtt.


biotech
Kapcsolódó cikkek