Cégvilág

Mal-közelben marad a Mal

A vörösiszap-katasztrófába belerokkant Magyar Alumínium (Mal) felszámolása során elárverezett vagyonelemeket jórészt a csoport inotai-ajkai üzemegységeiből az elmúlt tíz évben már méretes részeket kivásárló osztrák Kálmán László és Brezóczki Attila érdekeltségei vették meg. De mellettük szinte az összes környező szláv államban bejegyzett, hasonló tevékenységű vállalatok is megjelennek. Az egyik ilyen a Mal-csoport tagjaként hirdeti magát - tudta meg a Népszabadság.

Az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófába belerokkant Magyar Alumínium (Mal) felszámolásából a timfölddivíziót és kalcináló-őrlőüzemet a Silkem Hungary Kft., a hidrátszárító és -őrlőüzemet pedig az Inotal Hidrát Kft. vásárolja meg - derül ki a Gazdasági Versenyhivatal honlapján tegnap megjelent engedélykérelemből. Az összefonódás eredményeként a Malnak ebbéli tevékenységei megszűnnek, azokat a továbbiakban a Silkem Hungary és az Inotal Hidrát végzi - teszik hozzá.

A Silkem Hungary Kft. az Opten adatai szerint az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt. és a szlovén Silkem Plus tulajdonában áll - írja a Népszabadság. A Brezóczki Attila által irányított, 2006-ban még kft.-ként létrejött Inotal többségi tulajdonosa a befektetésekkel foglalkozó Alput, kisebbsége pedig a színesfémkereskedőként említett Martin Metalsé. Az Alput tulajdonosa az osztrák Metallinvest Holding GmbH. A tanácsadással foglalkozó cég tulajdonosaként dokumentumok az osztrák Kálmán Lászlót említik. A Martin Metals a Brezóczky- és Penk-család, valamint az Alput tulajdona. A szlovén cégbírósági adatok szerint a Silkem Plus 50 százaléka Brezóczki Attiláé, a fennmaradó 50 százalékon 16 szlovén magánszemély osztozik. Az Inotal Hidrát az Inotal, a Martin Metals, Brezóczki Attila és Somogyi Ferenc tulajdona. A társaságok és tulajdonosok túlnyomó többsége székesfehérvári vagy Fejér megyei illetőségű és összességében több tízmilliárdos éves árbevételt képviselnek.

Egyik cég sem ismeretlen a Tolnay Lajos és családja, Petrusz Béláné és a német Judit Rümmelein, Molnár Zsuzsanna, Bakonyi Árpád és családja, valamint a szlovák tulajdonú Factum-DS s.r.o. áttételes tulajdonában lévő, két éve felszámolás alatt álló Mal háza táján. A Mal történetét bemutató dokumentumok szerint a Mal 2001-ben megvásárolta a zeolitokat és timföldet gyártó Silkemet. Noha a Silkem szlovén internetoldalának alján máig ott díszeleg, hogy "a Mal-csoport tagja", az ország cégbírósági adatai szerint a társaság többsége (a felesben tehát Brezóczki Attila jegyezte) Silkem Plusé, kisebbsége pedig a szlovén állami áramtársaság többségi tulajdonában álló, alumíniumgyártással foglalkozó Talum Tovarnáé.

mal
Kapcsolódó cikkek