Cégvilág

Mégis lehet dolgoztatni vasárnap

A kereskedelmet kiszolgáló tevékenység, közöttük az árufeltöltés vagy a takarítás nem tartozik a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény hatálya alá - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM.

Arra a kérdésre, hogy az új szabályozás hogyan érinti a webshopok működését, a tárca közölte: az ügyfél online felületen bármely időpontban megrendelheti a számára szükséges terméket. A megrendelt terméket vagy termékeket 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti napokon és vasárnap nem szállíthatják ki, illetve ezen időszakok alatt az alkalmazott nem kötelezhető termék-összekészítésre és kiszállításra sem. (Közben Lázás János úgy nyilatkozott, hogy kiterjesztenék a vasárnapi munkavégzés tilalmát.)

Mint írták, a törvény hatálya ugyanis a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy azt állandó jelleggel vagy esetenként, illetve ugyanazon vagy időszakonként változó helyszínen folytatják. A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig a termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatásokat kell érteni, ilyen például az áru összekészítése vagy kiszállítása is - fogalmaz az NGM.

A vasárnapi pihenőnapról szóló törvény arról rendelkezik, hogy kiskereskedelmi tevékenységet az általános zárva tartási időszakban nem lehet folytatni. A kereskedelmet kiszolgáló tevékenység nem tartozik a törvény hatálya alá - olvasható az NGM válaszában.

vasárnapi nyitvatartás jogszabály kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek