Cégvilág

Távmunka újratöltve

A barcelonai Mobile World Congress-en új távlatok nyíltak a távmunka előtt is. Ha nem is a következő hónapokban, de pár éve belül elképzelhető, hogy a nagy munkagépek vezetőinek sem kell majd a helyszínen tartózkodniuk, hanem a drónpilótákhoz hasonlóan egy távoli bázisról irányíthatják gépeiket.

Az nem újdonság, hogy vannak olyan szakmák, amelyeknél nem feltétlenül kell a munkahelyen üldögélni, hogy elvégezhessék a feladatokat a dolgozók, hanem akár otthonról, akár máshonnan is kényelmesen tudnak dolgozni. Az informatikusok, kreatív iparban dolgozók és munkáltatóik körében is egyre népszerűbb ez a modell. Azonban könnyen lehet, hogy néhány év múlva a daruk, markológépek, bányagépek vezetői is kényelmes fotelből, esetleg otthonról végezhetik majd mindennapi munkájukat.

A barcelonai rendezvényközpontban egy bátor vállalkozó beült a markológépet mintázó szimulátorba, fejére erősítettek egy virtuális valóság szemüveget, és Stockholm mellett egy igazi markológép valódi sódert emelt a kanalába és helyezte át jó néhány méterrel úgy, hogy nem ült benne senki. Azoknak, akik kétkedve csalást kiáltottak, arra is volt lehetőségük, hogy a helyszínen ellenőrizzék, valóban távvezérléssel működik a markológép, ugyanis az MWC központ mellett is elhelyeztek egyet az Ericsson munkatársai, és a szimulátorral azt is lehetett irányítani.

Bár a vezérlés és a kapcsolat megteremtése már megoldott, a megfelelő hálózati kapcsolat hiányában ez a munkamodell még nem jelenhet meg a hétköznapokban. A távlati lehetőségek ugyanakkor elképesztőek, hiszen nem csak nagy berendezéseket lehet így irányítani, hanem például speciális sebészrobotokat. Vagyis a legkitűnőbb sebészeknek nem kell akár több tíz órát is utazással tölteni, hogy elvégezhessen egy bonyolult műtétet, hiszen azt akár saját szobájából is levezényelheti.

Egy dolog ugyanakkor még hiányzik ahhoz, hogy a virtuális valóság és a mobilkommunikáció összefűzésével megjelenhessenek az építkezéseken a vezető nélküli markológépek. A megfelelő hálózati kapcsolat ugyanis egyelőre nem adott. Az adatátviteli sebesség is fontos tényező, azonban emellett kulcsjelentőségű – főleg egy műtétnél, vagy kényesebb manővernél -, hogy szó szerint azonnal reagáljanak a távoli berendezések, vagyis minimálisra kell csökkenteni a késleltetést.

Az ötödik generációs mobilhálózatok elterjedésével azonban eljöhet az üres markolók és sok ezer kilométerekről végzett műtétek korszaka. Az első, széleskörű használatra is alkalmas 5G-s hálózatok a szakemberek szerint 2020-ban jelenhetnek meg a világon, azonban a tesztek már idén elindulnak. Ahogyan az MWC-n látottak alapján a gondolkodás is, hogyan lehet hasznosítani a szupergyors mobilnetet.

mwc távmunka mobil
Kapcsolódó cikkek