Cégvilág

Vasárnap: egyszerre puhít, és keményít a kormány

A világörökségi területekre is kiterjeszti a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben kormány az Országgyűlés elé kedden beterjesztett törvényjavaslatban.

Májustól már tényleg nem lehetnek nyitva az örökségvédelmi területeken működő üzletek, a kormány ugyanis benyújtotta a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot.

A kivételek körének szűkítésén túl azonban más módosításra is lehet számítani: a Fidesz ugyanis 4.30-ra hozná előre a nyitási időpontot a jelenlegi reggel hat órától. Ezt az MTI szerint egy szerdai háttérbeszélgetésen árulta el a párt vezető politikusa, aki azonban megerősítette: a ciklus vége felé tovább bővítenék a vasárnapi munkavégzés tilalmát. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egy nappal korábban  azt mondta, szeretnék elérni, hogy csak ott dolgozzanak, ahol máshogy ez nem oldható meg. Azt is közölte azonban: az idegenforgalom szempontjából fontos területeken mégis engednék a vasárnapi nyitva tartást.  (Közben Lázár János is úgy nyilatkozott, hogy kiterjesztenék a vasárnapi munkavégzés tilalmát.)

A kormány most benyújtott törvénymódosító javaslata ezekre a lépésekre utalásokat tartalmaz csupán. A benyújtott módosításban egyelőre csak szó szerint megismétlik ugyanis az eredeti zárva tartási előírásokat, vagyis nyitási időpontként továbbra is a reggel hat órát írják le. Első ránézésre a paragrafus értelmetlen, az indoklás szerint nyelvtani pontosításról van szó, de ilyet sem találni. Valójában azért kellett a módosítási javaslatba illeszteni a paragrafust, hogy "megnyissák": így ugyanis a képviselők a módosítót módosítva már be tudják illeszteni a 4.30-as időpontot is. (Ha nem ismételték volna meg a javaslatban a pontot, akkor ehhez nem tudtak volna hozzányúlni a parlamenti vita során).

A másik könnyítés a törvényben, hogy a kormánynak nem kell a majdan létrejövő mentesítő rendeletben mindenféle idegenforgalmi, gazdasági szempontokkal indokolni, ha mégis kivételeket szeretne teremteni. Egyszerűen arra kap ugyanis felhatalmazást, hogy a kivételeket határozza meg. Erre valószínűleg májustól lesz módja: a törvény elfogadása a hónap végén várható ugyanis, és kihirdetése után hatályba is lép.

Mégis lehet dolgoztatni vasárnap

A kereskedelmet kiszolgáló tevékenység, közöttük az árufeltöltés vagy a takarítás nem tartozik a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény hatálya alá - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM.) Arra a kérdésre, hogy az új szabályozás hogyan érinti a webshopok működését, a tárca közölte: az ügyfél online felületen bármely időpontban megrendelheti a számára szükséges terméket. A megrendelt terméket vagy termékeket 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti napokon és vasárnap nem szállíthatják ki, illetve ezen időszakok alatt az alkalmazott nem kötelezhető termék-összekészítésre és kiszállításra sem.

vasárnapi nyitvatartás boltzár világörökségi területek kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek