Cégvilág

Forrásbőséget hoz a Jeremie befejezése a befektetési piacon

A Jeremie alapokban rendelkezésre álló források több mint 42 százaléka, 55 milliárd forint várt felhasználásra tavaly év végén – derült ki Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület, valamint az M27 Absolvo nemzetközi tanácsadó magyar irodájának konferenciáján. Pedig az EU vállalkozásfejlesztési programja az idén lezárul, így az összeget elvben ki kellene helyezni. A 130 milliárdos forrásbül tíz év múlva – Eszter Elemér, a PBG FMC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatósági elnöke szerint – ezermillárdnak kellene lennie (így a lemaradás évtizedes távlatban több százmillárdos kárt okoz).

Garamvölgyi Balázs, a forráskezelő szervezet, az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója a konferencián elmondta: a múlt év végéig 214 cégbe fektettek az alapkezelők, egy átlagos értéke 350 millió forint volt. A legtöbb befektetés az IT szektorba történt, ezt követte a biotechnológiai ipar.

A tipikus induló vállalkozásoknak a befektetést követően 2-3 éven belül az árbevétele meghaladja a 300 millió forintot, egy éven belül megjelenik a nemzetközi piacon, és az induló néhány főről – 2 éven belül – 40 főre nő az alkalmazottak létszáma – fejtette ki Bruckner Zoltán, a Primus Capital befektetési igazgatója. Az igazgató hozzátette: a startup vállalkozások most kiemelkedő lehetőséggel találkoznak a befektetői piacon, miután sok a szabad tőke.

Horgos Lénárd, az M27 Absolvo csoport partnere elmondta: a befektetésre váró kis cégek leginkább ahhoz ragaszkodnak, hogy a befektetést követően is megmaradjon a többségi tulajdonuk a cégben. Ez sokszor az irányítási jog feladásával jár, ami a külső befektetőnek biztosít magasabb hozamot. Így előfordul, hogy 40 százalékos tulajdoni hányad mellett a vételár 80 százalékához jut hozzá a befektető. Erre viszont már nem figyelnek a befektetési szerződés aláírásakor a többségi tulajdonukhoz ragaszkodó kis cégek – mondta Horgos Lénárd.

JEREMIE befektetés
Kapcsolódó cikkek