Cégvilág

Idén még több gépkocsi készülhet a szlovákiai autógyárakban

A tavalyinál több gépkocsi készülhet az idén a szlovákiai autógyárakban - derült ki a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) előrejelzéséből, amelyet ma tett közzé az ágazati gyártókat tömörítő szervezet.

A ZAP prognózisa szerint 2015-ben a gépkocsik száma meghaladja a 980 ezret, ami közel tízezerrel lesz több annál, mint amennyi autó tavaly a három szlovákiai autógyárban - a pozsonyi Volkswagen, a zsolnai Kia és a nagyszombati Citroën - legördült a gyártósorokról.
   
Az előrejelzés beigazolódása egyidejűleg azt is jelentené, hogy sikerül megtörni a gyártásban tavaly tapasztalt csökkenést. 2014-ben az ágazati szervezet kimutatásai szerint 2009 óta először csökkent a Szlovákiában gyártott gépkocsik száma, igaz, a visszaesés enyhe mértékű volt, éves szinten két százalékot tett ki. Eddig 2013-ban készült a legtöbb gépkocsi a szlovák autógyárakban, együttvéve 987 ezer, ami 6 százalékkal volt több, mint az egy évvel korábbi. Az elkészült gépkocsik száma már évek óta a három autógyár összesített maximális gyártókapacitását, az egymilliót közelíti. A ZAP által közzétett számokból kiderült, hogy az év első három hónapjában a legyártott autók száma elérte a 265 ezret.
   
Az autóipar Szlovákiában már több mint egy évtizede a gazdaság húzóágazatának számít, a teljes ipari gyártás 43 százalékát ebben a szegmensben állítják elő. Az ágazat tavaly 17 milliárd euróval az ipari 35 százalékát adta. Az országban az autóipar közvetlenül 80 ezer embert, közvetve pedig több mint kétszázezer embert foglalkoztat. 2014-ben az ország lakosságának számára vetítve, ezer lakosra 178 gyártott gépkocsi jutott, ami például csaknem háromszor annyi volt mint Németországban, és világrekordnak számított.

 

autóipar húzóágazat Szlovákia
Kapcsolódó cikkek