Cégvilág

Igen a Westinghouse-tól

Újraindulhatnak a japán kézben lévő, amerikai Westinghouse tárgyalásai a bulgáriai Kozloduj atomerőmű 7. blokkjának építéséről. A terv egyúttal az amerikai, illetve az orosz nukleáris piaci terjeszkedés egyik próbaköve is: bár a régió történetileg a Roszatom vadászterülete, egyre több a példa a máshoz kötődő kivitelezésre, szállításra is.

A Westinghouse bulgáriai tárgyalásai azért álltak le tavaly, mert a bolgár vezetés új feltételeket szabott neki: gondoskodnia kell a finanszírozásról és 49 százalékig be kell szállnia a kivitelező projektcégbe. A társaságnak március 31-ig kellett igent vagy nemet mondania a feltételekre, mert ekkor járt le az előző bolgár kormánnyal kötött részvényesi megállapodása – végül igent mondott. Danny Roderick, a Westinghouse vezérigazgatója szerint cégének az érintett projekt hosszú távon kétségtelenül előnyös, de mindkét fél többféle megvalósítási modellt is elképzelhetőnek tart az AP1000-es technológiájú nukleáris blokkal kapcsolatban. A társaság 2010-ig ellátta nukleáris fűtőanyaggal a csehországi temelíni atomerőművet, majd pályázott a tavaly lefújt bővítésére is. A létesítménynek 2010-től tíz évig az orosz TVEL szállít. Bár további tíz évre is opciót kapott, az atomerőműveket üzemeltető CEZ a 2020 utáni évtizedre pályázatot írhat ki, mondván, az orosz és az amerikai gyártó is képes a megfelelő fűtőanyag szállítására. A dukovanyi atomerőművet szintén a TVEL fűtőelemeivel látják el idén lejáró üzemideje végéig.

A Westinghouse aktív az ukrajnai nukleáris szegmensben is, amivel különösen mélyen nyomult be a Roszatom piacára. Az Atomenergiainfo közölte, hogy a napokban behelyezték a Westinghouse korszerűsített, TBC-WR üzemanyag-kazettáit a Dél-Ukrajnai Atomerőmű reaktorának aktív zónájába; így a szovjet tervezésű blokk működését egyszerre biztosítják a TVEL és a Westinghouse termékei. A kijevi atomenergia-felügyelet vezetője, Szerhij Bozsko szerint 2018-ig fokozatosan Westinghouse-fűtőanyagra akarják átállítani az atomerőmű 3. blokkját. A szakportál ezt aggályosnak tartja, mert a szovjet, illetve orosz atomreaktorokban használt üzemanyag-kazetták sokban különböznek a nyugaton alkalmazottaktól.

Danny Roderick már azt is jelezte, hogy cége kész az összes ukrajnai atomerőművet fűtőanyaggal ellátni. ez azonban nehézkesnek ígérkezik, mert Kijev 2010-ben olyan szerződést kötött a TVEL-lel, amelynek értelmében 15 atomreaktora közül legalább 12-höz az orosz társaságtól vásárol hasadóanyagot.

Ukrajna Westinghouse
Kapcsolódó cikkek