Cégvilág

Milliárdokat fizetett városi tévéknek az MTVA

Kétmilliárd forintot fizetett ki az állami média csaknem három év alatt városi televízióknak, amelyek a felszámolt vidéki stúdiók helyett küldik a tévés és rádiós tudósításokat. Szakértők szerint ennyiből fenntarthatók lettek volna a bezárt saját stúdiók is. Az MTVA viszont úgy értékeli, hogy olcsóbb és hatékonyabb hálózatot hoztak létre - írja a Népszabadság.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az elmúlt években felszámolta a közszolgálati média több évtizedig létező regionális televíziós és rádiós hálózatát. Költséghatékonyságra hivatkozva előbb a tévé-, majd a rádióstúdiókat és a tudósítói hálózatot szüntették meg. A többi között Pécsett, Győrött, Debrecenben és Miskolcon száznál is több embert bocsátottak el - írja a Népszabadság.

Az utolsó, még meglévő szegedi bázist most építik le. A vidéki stúdiók sokáig önálló műsorokkal is jelentkeztek, regionális híradókat és magazinokat készítettek, a tudósítóhálózat folyamatosan dolgozott a tévéhíradónak és a rádiós hírműsoroknak. A leépítéssel párhuzamosan a médiaszolgáltatási alap hosszú távú szerződéseket kötött városi tévéstúdiókkal, hogy azok készítsék el a vidéki riportokat, interjúkat, kép- és hanganyagokat.

A médiaszolgáltatási alap 2012 márciusában több mint húsz városi televízióval és helyi önkormányzat tulajdonában lévő médiacentrummal szerződött le 2014. december 31-ig. A nagyobb városok tévéivel – például Veszprém, Zalaegerszeg, Sopron, Debrecen, Pécs – 119 millió forintra szerződtek, a kisebbekkel – a többi közt Szolnok, Székesfehérvár, Szombathely, Eger, Tata – 68 millióra. Az MTVA a honlapján található dokumentum szerint három év alatt több mint kétmilliárd forintot fizetett ki ezeknek a szerződéses partnereknek.

vidéki tévék MTVA
Kapcsolódó cikkek