Cégvilág

Nincs prémium az állami vezéreknek

Eltűntek a vezérigazgatói prémiumok az állami cégeknél, legalábbis tavaly sem a Posta, sem a Szerencsejáték Zrt., sem pedig a Magyar Turizmus Zrt. első embere nem kapott ilyen elismerést.

Hiába teljesíthette hibátlanul a feladatait Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója, ugyanis az állami vállalat közlése szerint 2013 után 2014-ben sem részesült jutalomban vagy prémiumban. A vélhetően nyereséggel záró Magyar Postánál azonban sokan megérdemelték az extra pénzt: a 2014. negyedik negyedéves adatok szerint a vezetők 165 millió forint munkabér mellé 240 millió forint prémiumot és 1,3 millió forint béren kívüli juttatást is kaptak. Magyarország legnagyobb foglalkoztatójánál legalább hetven vezető tisztségviselő dolgozik a raktározási központvezetőtől a biztonsági főigazgatóig. Az „egyéb alkalmazottak” (mintegy 31 ezer munkavállaló) pedig három hónap alatt a 14,6 milliárd forint munkabér mellett 172 millió forint prémiumnak, 1,5 milliárd forint jutalomnak és 1 milliárd forint béren kívüli juttatásnak örülhetett. Szarka Zsolt vezérigazgatónak amúgy bruttó 2 millió forint az alapbére, amelyhez az évente meghatározott teljesítményfeltétel elérése esetén az alapbér 80 százalékának megfelelő prémium tartozhat.

Korábban a nagy jutalmak és prémiumok cége volt a Szerencsejáték Zrt., de 2013 óta már nem igaz ez a megállapítás. Szentpétery Kálmán vezérigazgató ugyanis 2013 után 2014-ben sem részesült prémiumban, pedig most különösen járhatott volna a bónusz, hiszen rekord eredménnyel zárt az állami vállalat. Személyi alapbére megegyezik a Magyar Posta vezetőjével, de a 2010-ben leváltott elődje, Székely Gábor többet keresett, hiszen 2,1 millió forintot kapott. Azt tudni kell, hogy az állami cégvezető juttatását alapvetően elvileg az elérhető magas bónusz teszi versenyképessé a magánszférában dolgozó csúcsvezetőkével.

Nem kapott extra elismerést Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója sem, igaz, ő csak szeptemberben vette át az irányítást. A turisztikai marketingcégnél valamivel kisebbek a fizetések, hiszen 1,7 millió forint számít a plafonnak. Ellenben mostanában megnövekedhettek a kiadások, hiszen létrejött egy külön igazgatóság Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár vezetésével. A testületben a tagok 300 ezer forintért cserébe látják el a munkájukat, míg az elnök 400 ezer forinttal egészítheti ki kormányzati fizetését. Mint azt már korábban a Világgazdaság megírta, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-nél a 34-35 alkalmazott mintegy 42-46 millió forintot szokott összesen keresni negyedévente. Tavaly az utolsó negyedévben viszont 85,5 millió forintra emelkedett a kiadás. A 6 vezető (köztük Gyulay Zsolt vezérigazgató) 27 millió forintot kapott, míg a 25 dolgozó 15 millió forinttal gazdagodott az alapfizetésen felül.


A kormány még a választások előtt, 2013 decemberében döntött úgy, hogy Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek fel kell szólítania az állami tulajdonú társaságok vezetőit a felvett jutalmak és prémiumok 2 millió forint feletti részének visszafizetésére. A vezetők közel 95 százaléka valamilyen formában intézkedett is a visszafizetés teljesítéséről, az érintettek fele egy összegben utalt. Kormánypárti polgármestereknek, alpolgármestereknek is megtiltották, hogy felvegyék a jutalmukat, de a fővárosi cégvezetők sem jártak jobban. Nem magától döntött így a kormány, hanem kiderült, hogy az állami cégvezetők az Eszközkezelőtől a Szerencsejáték Zrt-ig bőven tízmillió forint feletti jutalmat kaptak.

Fontossági sorrend

A Magyar Posta és a Szerencsejáték Zrt. vezetőihez képest kevesebbet keres a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft-nél ügyvezetője, hiszen havi bruttó 1,2 millió forintot kap, míg a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapjáról kiderül, hogy Gyulay Zsolt vezérigazgató közel bruttó 1 millió forinttal gazdagodik havonta megbízásos jogviszonnyal. Havas Ágnes pedig, aki a Magyar Nemzeti Filmalapot vezeti, 1,5 millió forintos munkabért vihet haza. A MÁV vezérigazgatói tisztségéhez szintén 2 millió forintos fizetés társul.

Szerencsejáték Zrt. állami Magyar Turizmus Zrt. posta vezető prémium
Kapcsolódó cikkek