Cégvilág

Tíz új GMO jöhet az EU-ba, a tagországok vétózhatnak

Döntés Tíz új genetikailag módosított organizmust (GMO) tartalmazó növény élelmiszeripari és takarmányozási felhasználását hagyta jóvá az Európai Bizottság. A testület egyúttal hét korábban kiadott GMO engedélyezését is meghosszabbította.

Az engedély alapján a fajták egyikét sem lehet köztermesztésbe bevonni, viszont több fajta génkezelt kukorica, szója, repce és gyapot jelenhet meg a takarmányozásban és az élelmiszeriparban. Importengedélyt kapott ugyanakkor két génmódosított szegfűfajta is. Az új engedélyekkel együtt az unióban összesen 68 fajtát lehet felhasználni, ám termeszteni csak egyetlen egyet, a Monsanto által kifejlesztett MON 810 fajtát.

Az importjóváhagyás az első volt azt követően, hogy az Európai Bizottság közzétette javaslatát az engedélyeztetési rendelet módosítására. Ez a köztermesztéshez hasonlóan a behozatal esetében is szabadabb kezet adna a tagországoknak. A hatályos eljárás szerint a bizottság csak olyan GMO-kat engedélyezhet, amelyeket jóváhagyott az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és a brüsszeli testület illetékes bizottságai is.

A tagállamoknak minősített többségre van szüksége ahhoz, hogy egy engedélyt megvétózzanak – ez az uniós népesség legalább 65 százalékát képviselő, egyben a tagállamok minimum 55 százalékát kitevő támogatást jelenti –, ám az elmúlt években a 19 fajta esetében ilyen többség sem a jóváhagyáshoz, sem az elutasításhoz nem volt meg ez a többség, így a döntés joga visszaszállt a bizottságra.

A patthelyzet feloldása érdekében javasolja most azt Brüsszel, hogy a tagállamok maguk dönthetnének arról, egy az EU által engedélyezhetőnek ítélt fajta alól kérnek-e felmentést – magyarul továbbra is tiltják. A lépéstől azt remélik, hogy lerövidülnek az engedélyezési eljárások. A génmódosított termények fejlesztői most élesen bírálják az uniót amiatt, hogy esetenként évekig eltart, mire jóváhagyást kap egy GMO.

Európai Bizottság génmódosítás takarmányozás élelmiszeripar GMO
Kapcsolódó cikkek