Cégvilág

Egyre nagyobb bajban a Sharp, drasztikus leépítés jöhet

Várhatóan a héten bemutatja a vállalat teljes átalakítását célzó elképzeléseit a Sharp menedzsmentje – írja beszámolójában a The Wall Street Journal. A lap információi szerint a cég megmentését célzó lépések között drasztikus alaptőkecsökkentés, illetve jelentős leépítés is szerepel. A japán társaságnál az alaptőke 99 százalékos visszavágására készülnek a The Wall Street Journal forrásai szerint, így próbálják elkerülni a fizetésképtelenséget. A vállalat emellett elsőbbségi részvényeket adna ki legfontosabb hitelezői számára.

Már márciusban kiderült, hogy az egyre nehezebb helyzetbe kerülő Sharpnál alapvető változtatásokra van szükség a fennmaradás érdekében. Akkor 6000 fős leépítésről szóló hírek jelentek meg, és az üzleti lap értesülései szerint a többezres létszámcsökkentés a legújabb tervekben is szerepel. Emellett azonban az okostelefonoknál használt kijelzőket gyártó részleg külön céggé történő átalakítása is szerepelhet az elképzelések között a Reuters értesülései szerint.

A Sharp jó ideje komoly gondokkal küzd, már 2012-ben jelentős hitelt kellett felvenniük ahhoz, hogy talpon maradjanak. Az akkori hárommilliárd dollárnyi kölcsönért cserében vállalták a hitelezők felé, hogy erre az évre már nyereséges lesz a társaság. Ezt a célt nem sikerült elérni, ráadásul már kivonultak az európai tévépiacról, és a napelem üzletágukat is felszámolták Európában és az Egyesült Államokban egyaránt.

A televíziókat és kijelzőket gyártó vállalat négy éven belül már a harmadik veszteséges üzleti évét zárhatta március végén. Bár a végleges adatokat még nem hozták nyilvánosságra, korábban azt közölte a Sharp, hogy az előzetesen várt 250 millió dollár körüli nyereség helyett valószínűleg 250 millió dolláros veszteséggel zárták az évet. A jelentős változás hátterében az áll, hogy Kínában a vártnál kisebb volt a kereslet a Sharp által készített okostelefon-kijelzőkre, illetve egy régi rivális, a Japan Display váratlanul visszatér a piacra.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek