Cégvilág

Európában az XPO

Az amerikai XPO Logistics Inc. egyesül a franciaországi Norbert Dentressangle SA-val. Az 3,53 milliárd dolláros ügylet révén az XPO hozzáfér Európa legnagyobb teherautó-flotta hálózatához. A családi tulajdonú Norbert Dentressangle (ND) 7700 kamionnal rendelkezik, és olyan fuvarcégekkel működik együtt, amelyek összesen 12 ezer kamionnal rendelkeznek – írja a Reuters. Nettó árbevétele alapján a most létrejövő lesz a világ második legnagyobb logisztikai szolgáltatója a C.H. Robinson Worldwide után. Bradley Jacobs, az XPO tulajdonos-vezérigazgatója szerint cége már összeállította az új, európai célpontok listáját.

Az XPO piaci értéke 173 millió dollár volt 2011-ben, amikor Jacobs befektetési társasága többségi tulajdont szerzett a cégben – mostanra túllépte a hárommilliárd dollárt, lépésről lépésre lebonyolított amerikai felvásárlásokkal növekedve. A vezérigazgató ezért elérkezettnek látta az időt az európai terjeszkedésre is. Döntésében segítette a dollár erősödése: most körülbelül az ötödével olcsóbban tud vásárolni, mintha tavaly tette volna. Az 1989-ben alapított XPO több mint 10 ezer főt foglalkoztat 201 telephelyen, és napi bő 37 ezer szállítást teljesít.

A francia tulajdonú Norbert Dentressangle Overseas Hungary Kft. 2009-ben jött létre, a budapesti cég jelenleg felszámolás alatt van. Csúcséve 2012-ben volt 272 millió forintos árbevétellel, ám ekkor volt a mélypontja is: a folyamatosan veszteséges társaság eredménye közel 42 milliós mínuszra esett, sajáttőkéje is mínusz 51 millió forintos mínuszt mutatott.
Aktív viszont a törökbálinti székhelyű 2007-ben alapított Norbert Dentressangle Transport Hungary Kft.. A társaságnak 2013-ra 832 millió forintra gyengült az árbevétele, emellé közel 64 millió vesztesége és 128 millió forint kötelezettsége keletkezett. Jó eséllyel közvetlenül ezen a cégen keresztüli érinti a magyar piacot a logisztikai megafúzió.

XPO erősödés fuvar Franciaország
Kapcsolódó cikkek