Cégvilág

Netáfa: több fejlesztést hozhat az adócsökkentés

Az adócsökkentés komolyan hozzájárulna a beruházás-ösztönzéshez, a digitális infrastruktúrák fejlesztéséhez, az áfa mérséklése pedig a digitális szolgáltatások iránti kereslet növekedéséhez – közölték lapunk érdeklődésére a UPC Magyarország Kft.-nél arra reagálva, hogy a Napi Gazdaság információi szerint csökkenthetik az internet előfizetések áfáját, illetve 2017-ben a közműadót is.

A társaság álláspontja szerint a távközlési szektorban rendkívül nagyok az adóterhek. Az iparági különadókat követően bevezetett távközlési és közműadó komoly kiadást jelent a szolgáltatóknak és megnehezíti a beruházási tervek megvalósítását. A vállalatnál épp ezért pozitívan fogadnak minden adócsökkentést. A társaság közlése szerint egy ilyen lépés kedvezően hatna a kormány által, az Digitális Menetrendjével összhangban meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Programban meghatározott célok elérésére is. A kormány tervei szerint 2018-ra Magyarország teljes területén elérhetővé tennék a 30 Mbit/s sávszélességű internetet. Emellett az otthonok felében meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy 100 Mbit/s-os kapcsolatot vásárolhassanak.

A lap szerint jövőre csökkenhet az internet előfizetések áfája, a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra. A közműadó mérséklése, illetve fokozatosan teljes kivezetése is felmerült a lehetőségek között. A távközlési szektort sújtó többlet adóterhek ugyan negatívan befolyásolták a fejlesztéseket, azonban ennek ellenére az elmúlt években is folyamatos volt a hálózat modernizációja. A legnagyobb szolgáltatók évente többtízmilliárd forintot fordítanak a rendszereik és infrastruktúrájuk korszerűsítésére, azonban megfelelő feltételek mellett akár még nagyobb is lehet a beruházás.

Erre utalt múlt hét csütörtökön David Blunck, az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgatója is, aki a társaság sajtótájékoztatóján elmondta, hogy készen állnak arra, hogy még több pénzt fektessenek be az országban, azonban ehhez stabil jogalkotói és adózási alapra van szükség. A vállalat az idén több mint 30 millió eurót fordít hálózata és szolgáltatásai fejlesztésére.
A DNFP-ben megfogalmazott célok teljesítéséhez európai uniós források is rendelkezésre állnak. Az infrastruktúra bővítésére mintegy 80 milliárd forintnyi vissza nem térítendő, illetve 47 milliárd forint visszatérítendő pályázati összeg lesz elérhető. A távközlési szolgáltatók részben ebből finanszírozhatják a fejlesztéseket, azonban a program sikeréhez jelentős beruházásokat kell végrehajtaniuk saját erőből, ezért lenne fontos a többletterheik csökkentése.

Netáfa
Kapcsolódó cikkek