Cégvilág

Rábólintott a GVH a MAL-üzletre

A GVH engedélyezte a MAL két üzletágának eladását.

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Timföld Üzletága a Silkem Hungary Kft.  részévé, a Hidrát Üzletága az Inotal Hidrát Hidrátgyártó Kft. részévé váljon.  A MAL Timföld Üzletág részét képezi a timföld divízió és kalcinálás őrlés üzem eszközei, ingatlanjai és készlete, a MAL Hidrát Üzletág pedig magába foglalja a hidrát szárítás és őrlés üzem eszközeit, ingatlanjait és készletét.

A Silkem fele-fele arányban áll az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt. és a kizárólag holding tevékenységet végző szlovéniai SILKEM PLUS tulajdonában. Az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt. pedig a Kálmán László által irányított vállalkozáscsoport tagja. A Kálmán-csoport meghatározó tevékenysége az alumínium félgyártmányok gyártása és forgalmazása, valamint az alumíniumhulladék feldolgozása.

A a Timföld Üzletágat érintő összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy ugyan mind a Silkem-csoport, mind a Timföld Üzletág foglalkozik nem kohászati timföld termékek gyártásával és forgalmazásával, azonban e két vállalkozáscsoport együttes piaci részesedése a legalább európai méretű piacon sem éri el a 20 százalékos mértéket. A GVH a Hidrát Üzletág eladásának versenyjogi hatásait értékelve figyelembe vette a Timföld Üzletágat érintő összefonódás engedélyezését, azonban ezzel együtt sem volt azonosítható olyan piaci kapcsolat az érintett vállalkozáscsoportok tevékenységei között, amelynek alapján az összefonódás versenyaggályokra adna alapot - közölték.

mal GVH
Kapcsolódó cikkek