Cégvilág

Sztrájkolnak a portugál TAP légitársaság pilótái

Tíznapos sztrájkot kezdtek a portugál TAP Air Portugal légitársaság pilótái pénteken. Azt akarják elérni, hogy a cég alkalmazottai nagyobb részesedést szerezhessenek a vállalatból a részleges privatizáció során.

A munkabeszüntetés 3000 járatot és csaknem 300 ezer utast érint. Máris törölték a TAP május 2-án Lisszabonból 19 órakor Budapestre érkező és Budapestről 19.45-kor Lisszabonba induló járatát.

A sztrájk alig néhány nappal előzi meg május 15-ikét, amikor az érdeklődő befektetők ajánlatot tehetnek a cégre. A kormány szerint az érintettek felkészülten várják az ajánlattétel napját, ugyanakkor Sergio Monteiro közlekedési államtitkár szerint a munkabeszüntetés felülírhatja a terveket.

A lisszaboni kormány azzal számol, hogy a TAP vesztesége a tíz nap alatt eléri a 70 millió eurót. A légitársaság a tavalyi évet 46 millió euró veszteséggel zárta, az egy évvel korábbi 34 millió euró nyereség után.

Sergio Monteiro közlekedési államtitkár azt mondta, hogy ha nem sikerül eladni a céget, akkor a vállalatnak komoly szerkezetátalakításon kell átesnie, ami a dolgozók akár 40 százalékos elbocsátásával is járhat.

A kormány a TAP 66 százalékát értékesíti, ennek 61 százalékát egy vagy két befektetőnek akarja eladni, a fennmaradó 5 százalékot pedig a társaság dolgozóinak. A most sztrájkba lépett pilóták 20 százaléknyi részesedést követelnek a cégből.

sztrájk pilóták Portugália légitársaság TAP
Kapcsolódó cikkek