BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb magyar startup kelt el

Újabb magyar startup kelt el a nemzetközi piacon, a kaliforniai központú Hortonworks megvásárolta a SequenceIQ-t. A magyar vállalat az új tulajdonos európai kutatás-fejlesztési központjaként működik majd a jövőben

Megvásárolta a SequenceIQ magyar startupot a kaliforniai központú Hortonworks. A hivatalosan tegnap bejelentett akvizíció pénzügyi részleteiről még nem közöltek információkat. Az új tulajdonos európai kutatás-fejlesztési központjaként működik a jövőben a SequenceIQ – közölte lapunk érdeklődésére Mátyás János, a társaság műszaki igazgatója.

A múlt évben indult magyar startup a nagy adatmennyiség (Big Data) kezelésére dolgozott ki felhő alapú megoldást. Mátyás János közlése szerint az általuk fejlesztett technológia világszinten is egyedülállónak számít, ennek is köszönhető, hogy az új tulajdonos mellett több cég is érdeklődött a magyar vállalkozás felvásárlása iránt. A közeljövőben az európai szerepkörnek megfelelően számottevő bővítést terveznek Budapesten, a cég jövő héten költözik új, nagyjából 30 főt befogadni képes irodába. A társaságnál jelenleg 10-en dolgoznak, de már megkezdték a munkatársak toborzását, a tervek szerint megtöltenék az új központot is. „A SequenceIQ megvételével tulajdonképpen technológiát vásárolt a Hortonworks, ami komoly előnyhöz juttathatja az amerikai céget riválisaival szemben. Vállalatunk megvásárlása azért is fontos lehet számukra, mert jelentős európai terjeszkedést terveznek” - tette hozzá Mátyás János.

A számítógépes eszközök, telefonok, kamerák, szenzorok és más digitális készülékek óriási adatmennyiséget termelnek. Az egyik legnagyobb kihívást ezzel kapcsolatban az jelenti, hogyan lehet gyorsan hozzáférni ezekhez az információkhoz és minél hatékonyabban elemezni azokat. Az ehhez szükséges képességek ugyanis alaposan meghaladják a hagyományos számítógépes és adatbázis menedzsment technológiák tudását. A SequenceIQ-nál olyan felhő alapú applikációkat fejlesztettek, amelyek képesek hatalmas adatmennyiséget strukturálni, ahhoz hozzáférést biztosítani, valamint az adatokat felhasználhatóvá tenni. A startup fejlődésének komoly lökést adott, hogy 2014. szeptemberében már kapott egy befektetést. Az Euroventures az európai uniós Jeremie és a Svájci Hozzájárulás programok által nyújtott tőkével működő alapján keresztül szállt be a vállalatba.

Az új tulajdonos, a Hortonworks az első negyedévben 22,8 millió dolláros bevételt ért el, ami 167 százalékos növekedést jelentett éves összevetésben. A gyors fejlődés és az ehhez szükséges befektetések ugyanakkor éreztették hatásukat a társaság eredményességén, az első három hónapot 40 millió dolláros veszteséggel zárták, ami duplája az egy évvel korábbinak.

A SequenceIQ értékesítése az Euroventures harmadik sikeres exit-je volt a Jeremie program keretein belül. A társaság befektetője volt az orvosi használatra szánt speciális intelligens kést, az iKnife-ot kifejlesztő MediMass Kft.-ben, amelyet tavaly júliusban vásárolt meg az amerikai Waters Corporation. A vállalat szintén érdekelt volt az AutoHop nevű telekocsi cégben, amelyet idén áprilisban adtak el a francia BlaBlaCar-nak.

Jelentős felfutás

Az elmúlt években az európai uniós forrásokra épülő Jeremie-alapok elindulásával jelentős mértékben felfutott Magyarországon a kockázati tőke iparág. Az alapok 2010 és 2014 októbere között 271 vállalkozásba fektettek be összesen 72 milliárd forint értékben. Az átlagos befektetések értéke folyamatosan nő, megközelíti a 300 millió forintot. Az alapkezelők szerint ugyanakkor sokszor nehéz megfelelő célpontot találni. A 2010-ben meghirdetett Jeremie-program az év végéig tart, és az alapok 130 milliárd forintos jegyzett tőkéjéből tavaly októberig 70 milliárd forintnyit tudtak kihelyezni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.