Az amerikai központ, illetve az európai és ázsiai létesítmények közötti adattovábbítás gyorsítását célzó megállapodásokat jelentett be a hét elején a Microsoft. A társaság és partnerei összesen három új kapcsolódási lehetőséget teremtenek ezzel Észak-Amerika és Európa, illetve Ázsia között.

A tengeralatti optikai kábelek közül a Hibernia által épített rendszer idén szeptemberben kezd működni, 12 év után ez lesz az első új kábel az Atlanti-óceán mélyén. Az új hálózat rendkívül gyors adattovábbítást tesz lehetővé (10 tbit/s kábelpáronként), illetve nagyon kicsi lesz a késleltetés, ami rendkívül fontos a felhő alapú üzleti megoldások korában. A Microsoft az Aqua Comms-szal is megállapodást kötött, ami 300 millió dollárból építik ki az Észak-Amerikát és Európát összekötő optikai kábelt. Az Egyesült Államok nyugati partvidékét Ázsiával összekapcsoló fejlesztésre pedig több távközlési vállalattal fogott össze a társaság, köztük a China Mobile-lal és a China Telecommal.

Az újabb beruházások célja a Microsoft pozíciójának erősítése a felhő alapú megoldások piacán. A világ vezető szoftvergyártója a márciusban zárult negyedévben 21,73 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A fejlődéshez komoly mértékben járult hozzá a felhő üzletág, amely megduplázta forgalmát. A cég üzemi szintű, illetve adózott eredménye azonban egyaránt csökkent, ráadásul az utóbbi mutatóban 12 százalékos volt a zuhanás éves összevetésben.

A héten bejelentett új beruházások és partneri együttműködések azért is fontosak, hogy a társaság lépést tudjon tartani riválisaival. A hírek szerint ugyanis a Facebook és a Google szintén fontolgatja vízalatti optikai kábelek kiépítését az Egyesült Államok és Ázsia között. Az utóbbi cég 300 millió dollárt fektet egy Japánt és az USA-t összekötő rendszerbe.