Cégvilág

Brazil befektetőé lehet a TAP portugál légitársaság

David Neeleman nyerte el a TAP portugál légitársaság 66 százalékának privatizációjára kiírt tendert – döntött a lisszaboni kormány. A brazil–amerikai üzletember több légitársaság alapítója, övé a Brazíliában belföldi járatokat üzemeltető Azul. A TAP megvásárlását a Gateway nevű konzorciumban pályázta meg.

Ellenfele a szintén brazil – az Avianca-tulajdonos Germán Efromovich érdekeltségébe tartozó – SAGEF volt. Utóbbi cég első, május elején tett ajánlatában 35 millió eurót ajánlott fel a tulajdonrészért és 350 milliós tőkeemelést irányzott elő (benne a géppark fejlesztését 100 millió euróért), és 10–20 százalékos tulajdonrészt ajánlott fel a dolgozóknak. Neeleman hasonló mértékű beruházásra tett ígéretet, közte 53 új utasszállító megvásáslával, ugyanakkor a foglalkoztatottak tulajdonrészét 10 százalékban határozta meg, a vételár 10 millió euró.

Ez azért fontos, mivel a TAP-hoz tartozó szakszervezetek egy a kormánnyal kötött megállapodásra hivatkozva 10–20 százalékos tulajdonrészt követelnek, ám a tender kiírásakor a lisszaboni vezetés csak 5 százalékot ajánlott fel nekik. Emiatt zajlott tíznapos sztrájk május elején – a tender lezárása előtti napokban – a légitársaságnál.

A magánosítást a 2011-ben kötött nemzetközi hitelmegállapodásban vállalta Portugália, az első, 2012-es próbálkozás azonban elbukott. Mostanra azonban megint égetővé vált az eladás, mivel a TAP öt év nyereséges működés után 2014-et 46 millió eurós mínusszal zárta, nem számítva a csoporthoz tartozó brazíliai karbantartó bázis csaknem ekkora mértékű tavalyi veszteségét. Ennél rosszabb csak 2008-ban volt a helyzet, akkor a TAP 209 millió, a csoport összesen 288,4 millió eurós veszteséget volt kénytelen elszenvedni.

A lisszaboni kabinet a hónap végéig szeretné lezárni az üzletet, ami érthető: a dél-európai országban ősszel parlamenti választásokat rendeznek, és a legfőbb ellenzéki erő, a balközép PS korábban jelezte, kormányra kerülése esetén leállítja az eladást.

repülés TAP
Kapcsolódó cikkek