Cégvilág

Elvtelennek tartja a MET, amit ma írtak róla

Az energetikai kereskedő és szolgáltató MET csoport visszautasítja a társaságról a sajtóban megjelent számokat és következtetéseket; az MTI-nek eljuttatott közleményében a cég minden szakmaiságot nélkülözőnek nevezte a ma megjelent állításokat.

A Népszabadság a szocialista Tóth Bertalan által, az MVM-től megszerzett dokumentumok alapján azt írta: akár a százmilliárd forintot is megközelítheti az az összeg, amelyhez a MET jutott különböző gázkereskedelmi ügyletek kapcsán 2011 és 2014 között az állami MVM helyett.
   
A MET szerint elvtelenek és szakmaiatlanok azok a "csúsztatások", amelyek a különböző paritású (földrajzi ponton érvényes) és különböző időpontban aktuális árazású termékeket hasonlítják össze, így eredményezve nem létező árréseket, eredményeket.
   
Az osztrák-magyar határkeresztező vezetéken (HAG-kapacitás) bejövő gázhoz vagy egyéb kedvezményes földgázhoz számos piaci szereplő hozzájutott. A MET nem élvezett megkülönböztető bánásmódot, nem kapott jobb feltételeket. Azért jutott több kapacitáshoz, mert többet is fizetett érte felár, valamint opciós érték formájában - írja a társaság. Hozzátették: ez azt is jelenti, hogy végül a legtöbb piaci szereplő olcsóbban jutott a kapacitáshoz, mint a MET.
   
A MET a távhőszolgáltatóknak szánt kedvezményes földgáz szétosztásában nem vett részt. A kiírt aukciós felajánlásból egy alkalommal vásárolt, a teljes felajánlás 2,6 százalékát, ugyanolyan feltételek mellett, mint minden más piaci szereplő - közölték.
   
Az MVM Partner Zrt. által közzétett, a MET Magyarország Zrt.-vel kötött egyes gázkereskedelmi szerződések közzétételével kapcsolatban a MET Csoport álláspontja az, hogy bár a szerződések, mint közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumok kiadása üzleti szempontból egyértelműen aggályos és kifogásolható, azonban az így a nyilvánosság elé kerülő szerződések és annak részletei egyértelműen rávilágítanak az elmúlt időszakban több fórumon elhangzott állítások valótlanságára, és alátámasztják a felek közti megállapodás maximális létjogosultságát és szakmai megalapozottságát.
   
A MET szerint a lapban megjelent elemző anyag "nem több, mint egy szakmai köntösbe bújtatott hókuszpókusz, amely politikai hangulatkeltésen kívül másra nem alkalmas". Mindez nemcsak a MET-re nézve káros, hanem egyben a hazai gázszakma reputációját is aláássa - hangsúlyozták az MTI-hez eljuttatott reagálásukban.
   
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese ma Budapesten sajtótájékoztatón ismertette, hogy az MSZP számításai szerint a MET Zrt. 150 milliárd forintot "kaszált" a kormány által jogszabályban biztosított gázkereskedelmi rendszerrel, miközben 4,1 milliárd forint volt a magyar állam haszna. Hozzátette: a kormány a rezsicsökkentés által havi 3000 forinttal "eltakarta" az emberek szemét, holott ezen felül további 10 százalékkal is lehetett volna csökkenteni a gáz és a távhő árát. Megjegyezte, számításait az MVM Partner Zrt. által egy per után kiadott közérdekű adatok alapján végezte.

 

Met Népszabadság gáz MVM tóth bertalan
Kapcsolódó cikkek