Cégvilág

Orbáni mintától rettegnek

A lengyel elnökválasztás után egyre több elemzés jelenik meg arról, hogy a lengyel politika populista fordulatot vehet, és az elmúlt évek magyar intézkedései szolgálhatnak mintául. A befektetők emiatt szabadulnak a lengyel bankrészvényektől

A lengyel WIG-20 index 3 százalékot esett a múlt héten és a zloty is jelentősen gyengült, miután az elnökválasztáson a konzervatív Jog és Igazságosság pártjának jelöltje, Andrzej Duda szerezte meg a szavazatok többségét. A befektetők Duda korábbi populista kijelentései miatt ijedtek meg, ezek ugyanis nem tűnnek túl piacbarátnak.

Olyan, a hazai füleknek ismerősen csengő gondolatokat fogalmazott meg, mint hogy túl erős a külföldiek szerepe a lengyel bankrendszerben, vagy, hogy rendezni kell a devizahitelek kérdését, és felvetette a hitelnyújtáskor érvényes árfolyamon történő elszámolás lehetőségét is. Egy másik nyilatkozatában pedig a kiskereskedelmi láncok különadójáról beszélt. Ugyan az elnöki jogkör Lengyelországban sem túl erős, a befektetők attól tartanak, hogy az ősszel esedékes parlamenti választások kampányában is populista irányba fognak elmozdulni a pártok.

Ennek hatására az elmúlt napokban kialakult az a befektetői percepció, hogy el kell adni a lengyel részvényeket, különösen a bankpapírokat, és helyettük olyan helyen kell befektetni, ahol bankadó szóba sem került, vagy éppen csökkenőben van – mondta lapunknak Harcsa Norbert a lengyel tulajdonú Ipopema brókercég elemzője.

A lengyel részvények eladói a múlt héten a stabilitás szigetének tartott cseh piacot, azon belül pedig a Komercni Banka részvényeit találták meg, de nyilvánvalóan az OTP papírja is profitált belőle. A befektetők ugyanis a jövőt árazzák, és a jelenleg érvényes magyar kormányzati kommunikáció szerint a bankadó fokozatosan csökkenni fog. A legnagyobb lengyel bankpapír, a PKO árfolyama 8 százalékot zuhant a héten, miközben az OTP egy, a cseh Komercni pedig mintegy négy százalékkal drágult.

Harcsa ugyanakkor úgy véli, ez a befektetői gondolkodás hibás, és előbb-utóbb rá fognak jönni, hogy Lengyelországban ez nem járható út. Egyrészt a lengyel gazdaságnak semmi szüksége ilyen intézkedésekre. Magyarország a különadók bevezetése előtt egészen más helyzetben volt, az éppen visszautasította, hogy megemeljük a deficitcélt. Másrészt a lengyel lakosság korántsem annyira bankellenes, aminek nagyon is objektív okai vannak. A devizahitelek átlagos kamatszintje jóval alacsonyabb volt, mint nálunk.

Míg Magyarországon a svájci frank hitelek 6-6,5 százalékon kamatoztak, a lengyeleknél ez 2-2,5 százalék volt, mivel ott – minden normális európai országhoz hasonlóan – a kamatok szintjét egy referencia értékhez kötötték. A lengyeleknél nem is lehet családi drámákról hallani a törlesztőrészletek emelkedése kapcsán. Hasonló véleményen van Elek Péter a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója is, aki szerint a lengyel devizahitelek állománya jóval alacsonyabb a magyarországinál. Éppen ezért, ha lennének is populista intézkedések, nem fogják olyan súlyosan érinteni a bankrendszert. Lengyelország befektetőbarát helynek van elkönyvelve a piaci szereplők fejében, amiből folyamatosan profitál is, ezt aligha tenné kockára egy politikai erő.

A befektetők egyelőre sötétben tapogatóznak, mivel Duda megválasztása óta kerüli a nyilvános szereplést. Amennyiben azonban folytatódik a magyar piac felülteljesítése a lengyelhez képest, az érdekes helyzetet teremtene. A BUX ugyanis az elmúlt hónapokban már teljesen behozta a WIG-20-hoz képest 2011 óta összeszedett, a múlt év végén már 30 százalékra rúgó lemaradását. Ha tovább tart a trend, akkor már tízéves távlatban is jobb teljesítményt mutatnának a magyar papírok.

Átsúlyoztak az alapkezelők

Mától új súlyokkal számítják a feltörekvő részvénypiaciok legfontosabb mutatóját, az MSCI Emerging Markets indexet. A pénteki kereskedés zárószakaszában mutatott jelentős forgalmak már az alapkezelők átsúlyozását jelezték. Mindhárom közép-európai országnál kisebb negatív változás történt, a BÉT-en a Mol súlycsökkenése volt érezhető az MSCI által számított közkézhányad változása miatt.


bankpapír tőzsde
Kapcsolódó cikkek