Ismét rekordgyanús Hantai-festményt árverez ma a Sotheby’s Párizsban, alig fél évvel azután, hogy 2 millió euróért ugyanitt elkelt egy kép a magyar származású művésztől, ugyanabból a Mariale sorozatból.

A sorozatot Hantai 1960-tól készítette, összesen 27 darab négy csoportra osztva ( M.A., M.B., M.C. és M.D. jelöléssel és sorszámmal látta el őket). Hantai életműrekodja másfél évvel ezelőtt szintén a Párizsi Sotheby’snél született, amikor 2,4 millió eurón ütötték le a Mariale sorozat M.A.5-ös darabját Hantai barátjának, a filmrendező Claude Berrinek a hagyatékából, s tulajdonképp innen indult Hantai árainak a szárnyalása. Azóta tavaly, a budapesti Ludwig Múzeumban a magyar közönség is láthatta Hantai életműkiállítását.

A június 2-án árverésre kerülő M.C. 5 című festmény 1962-es datálású, több francia és belga magángyűjteményben megfordult, és kilenc évvel ezelőtt egyszer már szerepelt árverésen. 2006-ban a Christie’s párizsi aukcióján az előzetesen megadott 100-150 ezer eurós becsértékét meghaladva 376 ezer eurón ütötték le. Azóta azonban annyira megugrottak Hantai árai, hogy jelenleg az aktuális becsértékét másfél és két millió euró közé teszik.
Hantai festménye az árverés egyik főtétele, vele reklámozzák a június 2-3-ai, 130 tételt felvonultató kortárs árverést, amelyen olyan nagy nevek szerepelnek, mint Andy Warhol, Christo, Jean Dubuffet, Basquiat, Gerhard Richter és Zao Wou-Ki. Utóbbi 1960-as festményének van még Hantaiéval megegyező, kimagasló becsértéke.

Hantaitól egy másik képet is árvereznek, az 1967-68-ban készült Meuns sorozat egyik darabja, 180-250 ezer eurós becsértékkel. Összesen egyébként három magyar származású művésztől található alkotás az árverési anyagban, Hantai Simon mellett Étienne Hajdutól két szoborra, Victor Vasarelytől pedig két festményre lehet licitálni. Étienne Hajdu Isabelle című 1959-es márványszobra 15-20 ezer eurós becsértéket kapott, az 1962-es Fémkísérlet című alumínium plasztikája pedig 8-12 ezer eurót.

Viktor Vasarely CITRA-BISS című fekete-fehér akrilképének leütési árát 50-70 ezer euró közé várják, az 1971-es VEGA-RE című színes akrilképét pedig 40-60 ezer euróra értékelik előzetesen.