Több mint 700 ezer légijárművet – az előző évinél 11 százalékkal többet –navigáltak tavaly a HungaroControl forgalmi irányítói, ami rekordnak számít a társaság történetében. Az árbevétel 32,11 milliárd forint volt 2014-ben, 2015-ban pedig várhatóan meghaladja majd a 34 milliárd forintot – közölte a szolgáltató.

A kimagasló forgalmi adatokat elsősorban az ukrajnai események és a Koszovó feletti magaslégtér megnyitása magyarázzák. A nemzetközi események nyomán az átrepülő gépek száma folyamatosan emelkedett, és megállt a budapesti forgalom korábbi években tapasztalt csökkenése is, sőt: több mint három százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A HungaroControl irányítói a tavaly áprilisi nyitás óta csaknem 70 ezer polgári járművet kezeltek a Koszovó feletti magaslégtérben.

A társaság 1,52 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel zárta 2014-et, és várakozásaik szerint tovább nő az irányított forgalom. Ezt az adatok is alátámasztják: idén az első öt hónapban 16 százalékkal több gépet irányítottak, mint egy évvel korábban. Az ukrán-orosz konfliktus várhatóan július közepéig érezteti hatását, utána a magyar légtéren átrepülő gépek száma a szezonnak megfelelően nő majd.