Cégvilág

Újabb irodaházat adott át a Váci úton az Atenor

A belga Atenor ingatlanfejlesztő csoport közel 40 millió eurós beruházással felépítette a budapesti Váci úti irodafolyosón a Váci Greens irodakomplexum második épületét, amelyet - hasonlóan az első épülethez - a GE Globális Üzleti Szolgáltató Központja bérel - mondta Stéphane Sonneville, az Atenor Group vezérigazgatója a szerdai átadási ünnepségen, a helyszínen.

A területen a következő irodaház a jövő év elején készül el, és már jövőre elkezdik a negyedik épület építését is. Teljes kiépítésben hat ház áll majd a területen, 135 ezer négyzetméternyi irodaterülettel - tette hozzá a vezérigazgató.

Hat év alatt, több mint 200 millió eurót fordít - saját forrásból - a beruházásra az Atenor - válaszolta Borbély Zoltán projektigazgató az MTI kérdésére.

A bérleti díjról a projektigazgató elmondta, hogy az illeszkedik a Váci úti irodafolyosó 12-13,5 eurós, négyzetméterenkénti és havi fajlagos díjába.

Johan Indekeu, Belgium magyarországi nagykövete azt emelte ki az avatási beszédében, hogy az Atenor 2009-ben, a válság közepén jött Magyarországra. Hangsúlyozta azt is, hogy a cég a zöld ingatlanfejlesztést pártolja.

A sajtóanyag szerint a most átadott, és a már épülő irodaház évi 7-8 hónapon át maga termeli meg a fűtéshez és a hűtéshez szükséges energiát.

Az elmúlt 20 évben mintegy 1 millió négyzetméternyi iroda és kereskedelmi létesítmény épült a XIII. kerületben - mondta el Tóth József, kerületi polgármester, hozzátéve: a fővárosi iparűzési egyhetedét itt fizetik és a kereskedelmi beruházások 50-70 ezer munkahelyet teremtettek.

A GE szolgáltató tevékenységét Bjorn Bergabo, a szolgáltató központ régiós ügyvezetője ismertette az avatáson. A szolgáltatásba több tízezer kkv-t von be a GE, és ezek évi 10 milliárd euró értéket állítnak elő, ebből 800 millió euró jut Magyarországra. A cégcsoport 20 kutatóközpontban 11 ezer embert foglalkoztat, ebből 600 dolgozik Magyarországon - tette hozzá az ügyvezető.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke kiemelte, hogy az idei első negyedévben Magyarország 405 milliárd forint bevételre tett szert a szolgáltatások exportjából, ami 70 milliárddal több az egy évvel korábbinál. A számokban a GE tevékenysége is szerepel - tette hozzá az elnök. Tavaly 90 szolgáltató központ volt az országban, amelyek 34 ezer embernek adtak munkát. A következő két évben 16-20 százalékos bővülésre lehet számítani az elnök becslése szerint.

Atenor irodaház fejlesztés
Kapcsolódó cikkek