Új területen próbálkozik a Nokia, a finn társaság az általa felhalmozott technológiai szabadalmak kínálta lehetőségeket kihasználva speciális kamerát dob piacra, amelyet VR- (virtuális valóság) filmek elkészítésénél lehet használni. A gömb formájú eszköz 3D-s felvételek készítésére alkalmas, amelyeket a VR-készüléken lehet megjeleníteni.

A társaság egy Los Angeles-i eseményen mutatta be az új készüléket, jelentős filmstúdiók képviselői előtt. A világ nagy technológiai cégei – Facebook Sony, Samsung – már piacra léptek, vagy hamarosan bevezetnek saját VR-eszközöket, amelyek rövid távon elsősorban a játékipar számára kínálnak majd lehetőségeket, azonban számos egyéb felhasználási területük is lehet, így a szórakoztatóipar. Ehhez azonban szükség van olyan különleges eszközökre, amelyekkel elkészíthetők a speciális felvételek. A Nokia új készülékét ősszel hozzák forgalomba.

A cég ezzel újabb jelét adta annak is, hogy igyekszik visszatérni a szórakoztatóelektronikai eszközök piacára. Tavaly vált meg végleg mobiltelefon-gyártó részlegétől, amelyet 5,44 milliárd euróért adott el a Microsoftnak. A múlt év végén azonban kiderült, hogy korántsem volt végleges a szakítás a mobilkészülékekkel, ugyanis novemberben egy saját márkás táblagéppel, az N1-gyel lepte meg a piacot. Az eszköz sok szempontból szakít a Nokia-hagyományokkal, nem saját operációs rendszerrel látják el, hanem Androiddal, illetve nem a cég készíti, hanem egy szerződéses gyártó. Emellett egyelőre csak Ázsiában forgalmazzák, és nem lehet tudni, hogy Európában is piacra dobják-e. Emellett idén áprilisban arról érkeztek hírek, hogy a vállalat újra beszállna a mobiltelefonok készítésébe is. Bár elsőre rendkívül meglepőnek tűnt a dolog, később a Nokia is megerősítette: ha talál megfelelő gyártópartnert, akkor akár már jövőre újból megjelenhetnek a nevével ellátott okosmobilok a piacon.

A Nokia alapvetően azért a távközlési hálózati berendezésekre és megoldásokra összpontosít, és a második negyedéves eredmények azt mutatják, hogy sikeres volt az elmúlt időszakban végrehajtott átszervezés. A cég az előzetes várakozásokat alaposan felülmúló adatokat közölt. Az árbevétel az április–júniusi időszakban 3,2 milliárd euró volt, ami 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Adózott eredménye 352 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 2,51 milliárddal. A tavalyi adatot azonban a mobilgyártó részleg értékesítéséből származó bevétel dobta meg, azt az egyszeri hatást leszámítva 28 millió eurós veszteséggel zárt volna a cég.

A Nokia áprilisban jelentette be, hogy 15,6 milliárd euróért megvásárolja az Alcatel-Lucentet, amivel erősítené pozícióját távközlési hálózati megoldások terénn az Ericssonnal és a Huaweijel szemben. Az ügyletre az amerikai hatóság már rábólintott, a hét elején pedig az európai uniós hatóságok is engedélyezték az akvizíciót. Kínából még nem érkezett meg a beleegyezés. Az ügyletet várhatóan a jövő év első felében zárják le végleg.