Cégvilág

A Veolia veszi meg a százhalombattai fűtőművet

Megállapodást kötött a százhalombattai fűtőmű megvásárlásáról a Veolia Energia Magyarország Zrt. a GDF Suez Magyarországgal, a szerződés értelmében a fűtőművet üzemeltető Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos üzletrésze a Veolia tulajdonába kerül - jelentette be ma a Veolia.

Az ügylethez még szükséges a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyása.
   
Az alig egy éve átadott, 25,2 megawatt (MW) névleges teljesítményű, korszerű fűtőmű összesen 4200 lakás hőenergia-szükségletét termeli meg a településen.
   
A tranzakció a lakossági távhőszolgáltatást közvetve érinti, a szolgáltatásért ugyanis a városi távhőszolgáltató társaság felel. Ez a cég áll közvetlenül szerződésben a százhalombattai fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft.-vel, a társaságtól vásárolja a távfűtés ellátásához szükséges hőmennyiséget.
   
A fogyasztók a fűtőmű tulajdonosváltásából semmit nem érzékelnek, ez a távfűtés napi működését nem befolyásolja.
   
A városi távhőszolgáltató társaság a Dunai Hőtermelő Kft. kapacitásainak csak egy részét kötötte le a százhalombattai lakosság hőellátására, így adott a lehetőség további, ipari fogyasztók hőenergiával történő ellátására - idézi a közlemény Fernezelyi Ferencet, a Veolia Energia Magyarország kereskedelmi igazgatóját.
   
A százhalombattai fűtőmű megvásárlása szervesen illeszkedik a Veolia Energia Magyarország Zrt. (korábbi nevén a Dalkia Energia Zrt.) üzleti stratégiájába - közölték.
   
A Veolia legutóbb a debreceni és a nyíregyházi erőművek meg
vásárlásával bővítette üzleti portfólióját. A július elején átvett két kelet-magyarországi létesítményben a társaságcsoport a kombinált ciklusú erőművi berendezések, valamint a helyi távhőrendszerek hőigényét előállító fűtőművek működtetéséről gondoskodik.
   
A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport - mintegy kéttucat településen - közvetlenül, illetve közvetve már mintegy 117 ezer lakossági és közületi fogyasztót lát el hőenergiával Magyarországon.
   
A vállalatcsoport jelenleg csaknem 700 munkavállalót foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2013-ban 38 milliárd, 2014-ben pedig 41,2 milliárd forint volt.
   
A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 11 városban 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, és országszerte további 105 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termelnek hőenergiát.
   
A társasággal 2013-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány.

MTI-->

fűtőmű Százhalombatta Veolia
Kapcsolódó cikkek