Cégvilág

Megússza a balatonfenyvesi CBA üzemeltetője

Megússza a jogsértő kalandot a balatonfenyvesi CBA üzemeltetője, mivel a vállalkozó magától visszaadta a piacengedélyt. A Somogy Megyei Kormányhivatal szerint az ügy ezzel le van zárva – írja szerdai számában a Népszabadság.

A balatonfenyvesi CBA üzlet üzemeltetője magától visszaadta piacengedélyét, így semmi nem indokolja, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal tovább vizsgálódjon az ügyben – derült ki a hivatal lapnak küldött válaszából.

Ezzel szemben egy nappal korábban ugyanebben a tárgyban történt megkeresésre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) még azt a tájékoztatást adta, hogy jogszabálysértően adták ki a boltnak a vasárnapi nyitva tartásra lehetőséget piac engedélyt, mivel – ahogy a tárca államtitkára fogalmazott – joggal való visszaélés történt.

Ennek ellenére a kormányhivatal nem válaszolt a Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy a deklarált jogsértésnek lehet-e bármilyen következménye - írják. Szerintük azzal, hogy a hazai üzletlánchoz tartozó vállalkozó, a kormányhivatali vizsgálat napján visszavonulót fújt és visszaadta a piacengedélyt, az ügy lezárult.

A kormányhivatal arról nem írt, hogy a piacengedélyért folyamodó vállalkozó vagy éppen a jegyző követte volna el a joggal való visszaélést, továbbá hogy egy ilyen ügynek milyen következménye lehet. Az sem derül ki, hogy mi a helyzet a többi hasonló, sajátos körülmények között piaccá nyilvánított áruházzal. Az NGM korábbi közlése szerint egy másik, szintén piacosított CBA üzlet esetében nem láttak problémát, de az indokokat a tárca megtartotta magának.

A kormányhivatalhoz hasonlóan nyilatkozott hétfőn az NGM is arról, hogy a hazai lánchoz tartozó üzlet nyilvánvalóan kijátszotta a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó jogszabályokat.

A tárca szerint azzal, hogy a kormányhivatal a napokban körlevélben figyelmeztette a jegyzőket: a piacengedélyek kiadása során a „visszaélésszerű joggyakorlás” elkerülése érdekében fokozottan tartsák be az „anyagi és eljárási szabályok alapelvi szabályait”, a minisztérium „lezártnak tekinti az ügyet”.

Ahogy arról korábban a hazai sajtó nagy része beszámolt, egy balatoni CBA piaccá nyilváníttatta magát az önkormányzatnál, miután előcsarnokában termelői piacot nyitott, ahol azonban csak egyetlen termelő árult málnát. Az NGM államtitkára, Glattfelder Béla a múlt héten fordult a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz, azzal a kéréssel, hogy a hivatal nézzen utána: igaz-e, hogy a nevezett bolt tulajdonosa ki akarja játszani a vasárnapi zárva tartást.

A kormányhivatal még pénteken ellenőrzést tartott a balatonfenyvesi önkormányzatnál, és a piacengedélyt kiadó jegyző eljárását felülvizsgálva megállapították, hogy az engedély jogszabálysértő volt, és előkészítették a jegyzői határozat megsemmisítésére vonatkozó határozat tervezetét.

Ugyan ezen a napon a balatonfenyvesi CBA-s vállalkozó önként visszaadta piacüzemeltetési engedélyét, majd eladásra kínálta az üzletet.

A CBA Kereskedelmi Kft. mint a CBA franchise rendszergazdája még a múlt hét közepén a vasárnapi nyitva tartására vonatkozó jogszabály betartására szólította fel a tagokat. Jelezték azt is, hogy a törvényt megszegőket kizárják a hálózatból.

vasárnapi zárva tartás NGM CBA Kereskedelmi Kft. piac
Kapcsolódó cikkek