Lezárult a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) fokozott nyári ellenőrzése az utazásszervezők vagyoni biztosítékát illetően: az ellenőrzések hatására 53 utazási iroda több mint 252 millió forint összértékben emelte meg az utasok befizetéseinek biztonságát is garantáló vagyoni biztosítékát még a nyári főszezont megelőzően – közölte a MKEH.

A közlemény szerint a kereskedelmi hatóság az utazási irodák megelőző évben realizált forgalmi adatainak, árbevételeinek alapján vizsgálta felül a korábban igazolt vagyoni biztosítékok mértékét, továbbá ellenőrizte azok rendelkezésre állását. A vizsgálat valamennyi, azaz mind a 650, Magyarországon működő utazásszervezőre kiterjedt.

A hivatal négy utazási vállalkozó engedélyének visszavonásáról döntött: ez azért történt meg, mert az utazási irodák nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket, és a korábban igazolt biztosítékok mértékének megfelelősége így nem volt megállapítható. – Az érintett irodák engedélyének megvonása tehát nem fizetésképtelenség, hanem jogszabályi kötelezettség nemteljesítése miatt történt meg: a döntések három utazási irodánál már jogerőre emelkedtek – közölte a hatóság.