Cégvilág

Nehéz helyzetben a magánnyugdíjpénztárak

A négy magánnyugdíjpénztár egyelőre megmenekült a megszűnéstől, ám továbbra sem tudnak járadékot fizetni. A pénztárak nem tudják alkalmazni azt a jogszabályt, ami alapján a nyugdíjkort elért tagoknak kifizetéseket teljesíthetnének. Anyagi megfontolásból 10 nyugdíjas korú magán-nyugdíjpénztári tagból 9 visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint viszont minden feltétel adott, hogy járadékot fizessenek a pénztárak - írja az Origo.

Csak az állami nyugdíja 75 százalékát kapja meg az a nyugdíjas, akinek magán-nyugdíjpénztári tagsága van. Kutiné Csurgai Ágota, a Szövetség Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója azt mondta,
nincs abban semmi meglepő, ha valaki a nyugdíja 25 százaléka miatt visszalép az társadalombiztosítási rendszerbe - írja az Origo.

A törvények a magánnyugdíjpénztárak kezét megkötik, és a nyugdíjas kort elérő tagok nem kaphatnak havi járadékot. A Szövetség Magánnyugdíjpénztárnál idén már 10 tagból 9 visszalépett a tb-rendszerbe.

A magán-nyugdíjpénztári szektor több mint hárommillió tag háromezer milliárd forint feletti vagyonát kezelte egészen 2011-ig. A kormány intézkedései és a pénztári kivonulások miatt 2014. szeptember végére már csak 61,5 ezer tag maradt a rendszerben, 205,4 milliárd forintnyi vagyonnal – írta az Azenpenzem.hu.

Négy magánnyugdíjpénztárból három július elején közös levelet írt a Magyar Nemzeti Banknak. A Szövetség, a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztárak állásfoglalást kérték a jegybanktól.
A pénztárak a járadékkérdés rendezését tartják az egyik legfontosabb dolognak.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár tagdíjfizetőinek a száma is már meghaladta a 70 százalékos küszöböt, a tagok 81 százaléka befizette a tagdíjat. A Budapest Magánnyugdíjpénztár azt mondta az Origónak, hogy mindent megtesznek a járadékszolgáltatás feltételeinek mihamarabbi megteremtéséhez, de nélkülözhetetlen a számos nyitott és alapvető kérdésben a felügyelet állásfoglalása, jogértelmezése - a cikk teljes egészében az Origo oldalán olvasható.

magánnyugdíj nyugdíj
Kapcsolódó cikkek