Nem fizető ügyfeleik hulladékát már nem tudják elszállítani, a tartozások összege elérte a félmilliárd forintot. Hiába lett alacsonyabb a rezsicsökkentés miatt a szemétszállítás tarifája, a fizetési hajlandóság nem javult: a háztartások fele nem egyenlíti ki határidőre a számláit, ezért csak az érvényes matricával rendelkező kukákban és a szabványos köztisztasági zsákokban elhelyezett hulladékot gyűjtik be – egyebek mellett erről tájékoztatta ügyfeleit múlt héten a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. Az önkormányzati szolgáltató 106 északkelet-pesti és nyugat-nógrádi településen 300 ezer ember hulladékát gyűjti be és dolgozza fel.

A szemétszállítási díj összege nem fedezi az évente keletkező 65 millió kilogramm szemét feldolgozását és 30 évig tartó utókezelését. A befizetett díj csaknem harmadát (száz forintból 32-t) áfa, szja és további 13 adó, járulék és illeték formájában visszafizetik az államnak – hívják fel a figyelmet a levélben, amelyben kitérnek arra is: a társaság minden lehetséges intézkedést megtett, hogy elkerülje a pénzügyi összeomlást, többször is kért kormányzati segítséget, támogatásért benyújtott pályázataira azonban mindeddig nem kapott választ, ezért 254 állás is veszélybe kerülhet a Zöld Hídnál.

„A szolgáltató azért küldte ki a leveleket, mert lélegzetvételnyi időhöz jutna, ha a kintlevőségek befolynának” – mondta lapunknak Gémesi György, a Zöld Híd székhelyeként szolgáló Gödöllő polgármestere. Hozzátette: az, hogy az ügyfelek fele nem fizeti határidőre számláit, nem jelenti, hogy ennyi család hulladékát nem szállítják majd el, hiszen más elbírálás alá esnek, akik csak néhány napja vagy hete késnek, mint azok, akik hónapok vagy évek óta nem egyenlítették ki a tartozásukat. A félmilliárdból 300 millió forint a három hónapnál nem régebbi, mintegy 100 millió forint pedig több éve lejárt hátralék.

Eközben a szolgáltató a rezsicsökkentés, az e-útdíj, a banki tranzakciós adó, a felügyeleti díj és a hulladéklerakási járulék többletterheit is nyögi, költségvetése ötödével csökkent a korábbiakhoz képest, működése pedig fenntarthatatlanná vált. A problémát Gémesi György nyílt levélben jelezte már a Miniszterelnökségnek, Orbán Viktornak és a Földművelésügyi Minisztériumnak is, választ azonban mindeddig nem kapott. A települések pedig egyenként folyamodnak a Belügyminisztérium rendkívüli önkormányzati keretéből a Zöld Híd hulladékkezelési tevékenysége folytán rájuk eső összegért – eddig azonban a már benyújtott pályázatokról sem született döntés.

„Ha a körülmények nem változnak, szeptemberben a katasztrófavédelem veszi majd át a hulladékgyűjtést az érintett 106 településen, addigra ugyanis teljesen kifut a pénzből a Zöld Híd” – állítja a gödöllői polgármester. Szerinte a megoldás kulcsa a földművelési tárcánál van, arra lenne szükség, hogy a minisztérium visszajuttassa a lerakási járulék címén befizetett összeget a Zöld Hídnak.

Ha egy településen bármilyen okból megszűnik a szemétszállítási közszolgáltatás, 2013 nyara óta a katasztrófavédelem feladata megoldani ezt a problémát. „A Zöld Híd Régió ellátási területéhez tartozó települések közül egyelőre egyik sem jelezte, hogy a szemétszállítás megoldatlan lenne. Ilyen esetben ugyanis az érintett önkormányzatoknak kötelező megtenniük ezt, a katasztrófavédelem pedig kijelölő hatóságként működik, és megkeresi azt a szolgáltatót, amely alkalmas a megszűnt közszolgáltatás ellátására” – mondta lapunknak Mukics Dániel, a katasztrófavédelem szóvivője. Az érintett önkormányzatoknak három napjuk van megtenni a bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak.