Cégvilág

Új technológiával forradalmasítanák az otthoni számítógépeket

Az Intel és a Micron Technology amerikai technológiai vállalatok bemutatták kedden a 3D Xpoint technológiát, amely egy teljesen új típusú, nem felejtő memóriatípus - közölte az Intel.

Az SSD-meghajtókban használatos NAND flashmemóriáknál mintegy ezerszer gyorsabb és ezerszer tartósabb új technológia nemcsak az otthon használt számítógépeket forradalmasítja, óriási sebessége a hatalmas adathalmazok valós idejű elemzését is megkönnyíti. Ez a technológia egyesíti a piacon ma kapható valamennyi memóriatechnológia által kínált előnyöket a teljesítmény, az adatsűrűség, az energiaigény, a tartósság és a költségek terén.

A már gyártásban lévő 3D XPoint technológia az első új memória kategória a NAND flashmemória 1989-es megjelenése óta.

Hétköznapi példákra lefordítva az új memóriatípus előnyeit elmondható, hogy ha az utasszállító repülőgépek sebessége gyorsulna olyan mértékben, mint a 3D XPoint révén a memóriák, San Franciscóból Pekingbe repülni nem 12 óráig, csupán 43 percig tartana. A 3D XPointon alapuló memóriák tartóssága annyival jobb a NAND flashmemóriákhoz képest, mintha egy autóban elegendő lenne 3 millió mérföldenként olajat cserélni.

"Az egyik legfontosabb akadály a modern számítástechnikában az az idő, amelyre a processzornak a hosszú távú tárolókon tárolt adatok eléréséhez van szüksége" - mondta Mark Adams, a Micron elnöke. "A nem felejtő memóriák ezen új kategóriája olyan forradalmian új technológiát jelent, amely a roppant méretű adathalmazokhoz való gyors hozzáférést, és teljesen új alkalmazások használatát tesz lehetővé."

A 3D XPoint technológia az év hátralevő részében jelenhet meg néhány kiválasztott vevőnél, az Intel és a Micron pedig a technológiára épülő egyedi termékeket fejleszt.

tech Micron Inter
Kapcsolódó cikkek