Cégvilág

Jelentősen visszaesett a két legnagyibb olajipari cég nyeresége

Az alacsony nemzetközi olajárak miatt jelentősen visszaesett a két legnagyobb amerikai olajipari cég, az Exxon Mobil és a Chevron nyeresége a legutóbbi negyedévben - derült ki a vállalatok helyi idő szerint péntek este közzétett jelentéseiből.

Az Exxon profitja éves összehasonlításban felére csökkent, és ezzel hatéves mélypontra esett. A cég a tavalyi év hasonló időszakában elért 8,78 milliárd dolláros eredménnyel szemben az idei év második negyedévében 4,19 milliárd dolláros profitot termelt, ami részvényenként 1 dolláros nyereségnek felel meg. Az árbevétel 33 százalékkal 74,11 milliárd dollárra csökkent.

A piaci érték alapján a világ legnagyobb olajipari vállalatának számító Exxon eredményét elsősorban a kutatási és kitermelési üzletág gyenge teljesítménye húzta le, amelynek nyeresége 6 milliárd dollárral, közel 80 százalékkal esett vissza.

Ennél is gyengébb negyedévet zárt a Chevron, amelynek profitja 90 százalékkal esett, és 2002 óta nem volt ilyen alacsony. A részvényenkénti nyereség az egy évvel ezelőtti 2,98 dollárról 30 centre zuhant, a teljes nyereség pedig 5,67 milliárd dollárról 571 milliárdra esett. Az árbevétel 30 százalékkal 40,36 milliárd dollárra csökkent.

A második legnagyobb amerikai olajcég kutatási és kitermelési üzletága 2,2 milliárd dolláros veszteséget produkált 2015. második negyedévében.

Bár elemzők számítottak rá, hogy a két cég a nyersolaj világpiaci árának tartósan alacsony szintje miatt gyenge eredményt fog elérni, a pénteken közölt adatok még a pesszimista várakozásokat is alulmúlták. Bár mindkét cég növelte termelését, a kapacitásbővítés elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Chevron exxon olaj
Kapcsolódó cikkek