Cégvilág

Andy Vajna egyre közelebb kerül a TV2-höz

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a a filmipari kormánybiztos, producer, üzletember Andrew G. Vajna tulajdonába kerül a TV2. A Vs.hu. értesülései szerint a Vajna érdekeltségében lévő Magyar Broadcasting Co. Kft. egy osztrák tulajdonú, magyarországi banktól hitelt vesz fel a kereskedelmi csatornát üzemeltető cég megvásárlására. A szerződéskötés csak ezt követően várható. A portál szerint az üzletember cége hétfőn szándéknyilatkozatot fogalmazott meg a TV2 Média Csoport Kft. megvásárlására.

Piaci pletykák szerint az RTL Klub korábbi vezérigazgatója, Dirk Gerkens és a cég egykori résztulajdonosa, Rákosi Tamás is ott „munkálkodik” az ügylet körül. Rákosi viszont azt mondta a Világgazdaságnak, hogy nincs szándéka beszállni a TV2-be, de szponzorált műsorok szállítására ajánlatot tett a csatornának. Gerkens pedig információnk szerint szintén „távol kelült” a magyar televíziózástól. Úgy tudjuk, az egykori RTL Klub-vezér Dubajban indított egy vállalkozást.

A TV2 korábbi tulajdonosa 2013 decemberében adta el a céget Simon Zsoltnak, a csatorna vezérigazgatójának, valamint Yvonne Dederick gazdasági igazgatónak. A ProSiebenSat.1 olyan „eladóihitel-konstrukcióban” értékesítette a céget, amelynek alapján a vevők az árat meghatározott idő alatt törlesztik.

A Világgazdaság információja szerint arra is lehetőség lenne, hogy amennyiben a tulajdonos nem tudja törleszteni a vételárat (amelynek a nagysága nem derült ki), a tulajdonjog visszaszáll a ProSiebenSat.1-re, amely aztán értékesíthetné. Vélhetően ebben a helyzetben érkezett Vajna mentő ötlete, bár az nem ismert, hogy a producer hasonló feltételekkel veheti-e meg a TV2-t, mint Simonék, vagy sem.

Amennyiben marad az eredeti konstrukció, akkor jól jön Vajnáéknak az a kormányzati szándék, amelyről szintén a Vs.hu számolt be. E szerint a TV2 és az RTL Klub is díjat kérhetne a kábeltelevíziós társaságoktól tartalmaik továbbításáért. Ez éves szinten 5-6 milliárdot hozhatna a csatornáknak. Ezt a két televízió már egy ideje szorgalmazta, de a jogszabály végül kizárta ennek lehetőségét. Most úgy néz ki, hogy e téren is változás várható. Ez forrást biztosíthatna Vajnánéknak a törlesztésre.

A TV2 nem reagál piaci értesülésekre – közölte lapunkkal a csatorna.

Andy Vajna TV2
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek