Cégvilág

Büntetett a GVH a kontaktlencsék online árulásának nehezítéséért

A döntése szerint az Alcon Services AG (korábbi nevén: CIBA Services AG) Magyarországi Fióktelepe (CIBA/Alcon) és az Alcon Hungária Gyógyszerkereskedelmi Kft. korlátozza a versenyt a CIBA kontaktlencsék és ápolószerek online kereskedői számára kialakított hátrányos kedvezményrendszer alkalmazásával. A jogsértésért a GVH az Alcon Services AG Magyarországi Fióktelepét 51,3 millió forint, az Alcon Hungária Gyógyszerkereskedelmi Kft.-t pedig 52,3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A GVH megtiltotta a jelenleg is alkalmazott, jogsértő feltételeket tartalmazó kedvezményrendszer alkalmazását, 60 napos határidő mellet).

A GVH fekete listás, azaz nem mentesíthető versenykorlátozásnak tekinti, ha a gyártó bármilyen konstrukcióban lényegében megtiltja a forgalmazónak egy termék online értékesítését.

A GVH megállapította, hogy a CIBA/Alcon 2012 őszén megváltoztatta üzletpolitikáját, így eltérő szerződési feltételeket biztosított az általa online kereskedőknek minősített vállalkozásoknak a hagyományosnak tekinthető kereskedőkhöz, azaz az optikai üzletekhez képest. Az online kereskedőkre szabott új kedvezményrendszer kedvezőtlenebb, szigorúbb és nehezebben teljesíthető, mint a hagyományos kereskedőknek nyújtott kedvezményrendszer, és hátrányos az online kereskedők számára a piaci verseny szempontjából. A GVH nem fogadta el a vállalkozások érveit, hogy a kontaktlencsék online forgalmazását egészségügyi okokból kell korlátozni, és megerősítette, hogy az ágazati jogszabályok betartatása a forgalmazókkal nem tartozik a gyártó feladatai közé.

online kereskedelem GVH kontaktlencse
Kapcsolódó cikkek