Cégvilág

Döntött a bíróság, újra indulhat közbeszerzéseken a Közgép

HATÁROZAT Felfüggesztette a bíróság annak a döntőbizottsági határozatnak a végrehajtását, amely három évre eltiltotta a Közgépet a közbeszerzéseken való indulástól – tudtuk meg a társaságtól. A Közgép a bíróságon támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozatát, és azt is kérte, hogy a bíróság a jogerős döntésig függessze fel a határozat eltiltó rendelkezését.

A Közgép keresetének tárgyalását a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság október 1-jére tűzte ki, de most közbenső döntést hozott az eltiltás felfüggesztéséről. Ezzel a Közgép előtt a bíróság majdani jogerős döntéséig újra megnyílik azt út a közbeszerzéseken való indulásra. (Ha az számára kedvező lenne, akkor azt követően is.)

A bíróság elfogadta a Közgép által benyújtott dokumentumokat és az indoklását. Végzésében arra hivatkozott, hogy a 3 éves eltiltás nemcsak a Közgépnek okozna súlyos és visszafordíthatatlan károkat, hanem olyan sok közbeszerzést érintene, hogy azok „lefolytatását és a beszerzések céljainak megvalósítását is súlyosan veszélyeztetné, ezáltal az azokhoz fűződő közérdek súlyos sérelmét is okozná”.

A Közgép abban bízik, hogy azoknál a közbeszerzéseknél, amelyeknél a KDB határozata miatt a cég ajánlatát kizárva kötöttek szerződéseket, a bírósági döntés nyomán felbontják a megállapodásokat.

A bíróság döntésének nyomán furcsa jogi helyzet alakulhat ki, a még futó pályázatokon értékelni kell a Közgép pályázatát is, és kérdéses, milyen jogi megítélés alá eshetnek a Közgép kizárásával már lezárt közbeszerzések. A tét az eltiltás óta eltelt néhány hónapban sem kicsi, milliárdos megrendelések sorsa foroghat kockán.

A Közgépet a gönyűi kikötőfejlesztés tenderén zárták ki arra hivatkozva, hogy ajánlatában valótlan adatokat közölt. A cég megtámadta ezt a KDB-nál, amely azonban helybenhagyta a döntést. Ez azt jelentette, hogy a cég három évig nem indulhat közbeszerzéseken, illetve a már folyamatban lévőkből is kizárják.

Kapcsolódó cikkek