Cégvilág

Kazáncsere: örül a szakma a határidő meghosszabbításának

Örömmel üdvözlöm a kazáncserére vonatkozó határidő meghosszabbítását – mondta Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke a Világgazdaság „A nagy energiaforduló” című konferenciáján. Marczinkó Zoltán István, a gazdasági tárca helyettes államtitkára lapunk konferenciáján jelentette be, hogy a kormány tegnapi döntése szerint a kazáncserére vonatkozó idén szeptember 26-ai időpontot 2016. július 1-ig kitolják.

Az eddig hatályos rendelkezés úgy szólt, hogy szeptember 26. után már csak 86 százalékosnál magasabb hatásfokú berendezések telepíthetők. Ezt hosszabbította meg most a kormány a lakossági ügyfelek esetében, ami meglehet, hogy az Európai Uniónak viszont nem fog tetszeni.

Marczinkó Zoltán István a konferencián kérdésre válaszolva kiemelte: az Igazságügyi Minisztérium azon az állásponton volt, hogy a szeptember 26-a legvégső határidő legyen. Az NGM ennek ellenére az uniós kötelezettségszegési eljárást kockáztatva hosszabbította meg a határidőt – mondta el a helyettes államtitkár. Vagyis meghallgatták a szakmai érveket.

Egy résztvevő a konferencián rámutatott: több iskola és óvoda folyamatban lévő fűtési korszerűsítésével gond lesz, mert csak a lakosságra vonatkozik a határidő kitolása. Sok nem lakossági fogyasztó most szembesül azzal problémával, hogy szeptember 26-a után nem lehet régi típusú kazánt beszerelni, amivel terveztek a beruházásnál. Miczinkó Zoltán István erre válaszolva kiemelte: 2013 augusztusában tudni lehetett ezt a határidőt, ahol pedig probléma lenne, ott el kell gondolkodni azon, hogy a műszaki gárdát a továbbiakban alkalmazzák-e – fejtette ki álláspontját.

konferencia kazáncsere
Kapcsolódó cikkek