Talányokkal és bizonytalanságokkal teli a világgazdaság: Kína a vártnál erőteljesebben fékez, az eurózóna nem teljesít elég jól a jegybanki ösztönzés, a gyengébb euró és az olcsó olaj ellenére, és a feltörekvő piacok is súlyos kihívásokkal néznek szembe.

A fejlett ipari államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán közzétett és most csupán a nagy gazdaságokra vonatkozó előrejelzésének bemutatóján Catherine Mann vezető közgazdász azt mondta: az Egyesült Államok, ahol a gazdaság élénkülése miatt esedékes lehet a nulla százalékra levitt irányadó kamat emelése, a júniusi prognózishoz képest még gyorsít is idén. Az OECD szakértőinek modellszámításai azt sugallják, hogy az amerikai jegybank akár e heti ülésén is feljebb viheti a kamatot, mert nem az időzítés a fontos kérdés, hanem a pálya meredeksége. Ha gyors ütemben kapaszkodnának feljebb a kamatok, akkor a 2017-es növekedési ütem 0,4 százalékpontos veszteséget szenvedne, ha elnyújtja az emelési ciklust a jegybank, akkor csupán 0,1 százalékpontot von le a bővülés iramából két év múlva.

Az eurózóna idén 1,6 százalékkal növekedhet, egytized százalékkal gyorsabban, mint az OECD júniusban feltételezte, de Mann szerint nagyjából egy százalékpontnyi növekedés így is hiányzik. Ha az Egyesült Államokkal hasonlítjuk össze, ahol ebben az évben 2,4 százalékot érhet el az iram, akkor azt látjuk, hogy a valutaövezetben sokkal vontatottabban bővül a hitelezés, a háztartási és vállalati szintje jóval magasabb, a beruházás 15 százalékkal elmarad a válság előtti szinttől, a fogyasztás pedig csak most tart megint ott, ahol 2008 elején. Az Egyesült Államokban mind a négy tényezőt illetően sokkal jobb a helyzet. Az OECD nem javasol még több európai jegybanki élénkítést, inkább a pénzügyi csatornák tisztítását sürgeti a bankunió létrehozásával, a betétbiztosítás, a bankfelügyelet egységesítésével és a rossz hitelek azonosításával.

Kína miatt is tőkepiaci viharokra készülhetnek a feltörekvő gazdaságok az OECD szerint, amely mind erre, mind a jövő évre a brazil előrejelzését módosította leginkább negatív irányba. A világgazdaság ebben az évben három, jövőre 3,6 százalékkal bővülhet, ám mindkét prognózis valamivel alacsonyabb a júniusi előrejelzésben szereplő számoknál. Vagyis a növekedési ütem gyorsulhat ugyan, de szintén növekvő bizonytalanságok közepette.