Cégvilág

Okosotthonba csábítanak

Intelligens mosógépet, az okosotthon központját, illetve a pihentető alvást támogató eszközt is bemutatott az IFA-n tartott tegnapi sajtótájékoztatóján a Samsung. A TomTom a viselhető technológiák területén erősít, az LG pedig feltekerhető billentyűzettel állt elő.

Ma már a nagyközönség számára is megnyitja kapuit a berlini IFA (Internationale Funkausstellung), és az elmúlt napok bejelentései alapján a világ egyik legnagyobb technológiai kiállítására kilátogatók az okostelefonok és számítógépek mellett számos újdonsággal találkozhatnak. A Samsung például új csúcsmobiljainak bejelentését már nem is erre az eseményre időzítette, igaz, a cég új okosóráját, a Gear S2-t Berlinben próbálhatják ki majd nagyobb számban az érdeklődők. A dél-koreai gyártó SmartThings részlege például egy új, az okosotthonok vezérlését végző eszközt jelentett be a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján. A SmartThings Hub nevű készülék igen erős processzorral rendelkezik, amely lehetővé teszi a videós megfigyelést, illetve egy szünetmentes táppal is ellátták, így akkor is képes akár tíz óráig működni, ha áramszünet van. A cég egy olyan megoldást is bemutatott, amely egységes hozzáférést és irányítást biztosít a behatolás, a füst, illetve tűz, szivárgások, áradások és más olyan problémák esetére, amelyek az otthonokat érinthetik. Ilyen esetekben a Smart­Things alkalmazáson keresztül valós idejű, több kamera által készített videóval társított értesítéseket küld felhasználóinak. Az új Samsung SmartThings Hub, az érzékelők és frissített mobil applikációk az Egyesült Államokban tegnaptól kaphatók, az Egyesült Királyságban pedig a következő héttől lesznek elérhetők, míg Európa más országaiban 2016-ban jelennek meg.

A Samsung valóban arra törekszik, hogy minél több háztartási eszköz kapcsolódjon a világhálóra, ennek jegyében a cég egy okos, hálózatba kapcsolt mosógéppel is jelentkezett Berlinben. Az AddWash nevet viselő berendezés Android és iOS operációs rendszert használó eszközökkel egyaránt kompatibilis, így távolról is felügyelhető és működtethető, valamint értesítést is küldhet tulajdonosának arról, hogy éppen mi történik. Az eszköz lehetővé teszi azt is, hogy a mosáshoz utólag, a mosási program bármely fázisában hozzáadjanak újabb ruhadarabokat.

Ha már okos az otthonunk, és a mosás is rendben, akkor jöhet a pihentető alvás – gondolhatták a Samsung mérnökei, és persze ebben is igyekeznek segíteni a megfáradt felhasználóknak. A cég SleepSense nevű készüléke tulajdonképpen egy korong alakú érzékelő, amely a matrac alá helyezve érintés nélkül képes monitorozni a szívverést és a légzést, valamint az alvás közbeni mozdulatokat, vagyis megtudhatjuk, hogy mi történik velünk alvás közben. Sőt arra is képes, hogy amikor a felhasználó elalszik, automatikusan kikapcsolja a televíziót, és a fűtés vagy a légkondicionáló beállításával tökéletes alvási környezetet biztosít.

Az IFA lehetőséget kínál arra is, hogy a technológiai szektor nagy szereplői hangsúlyozzák az irányváltást. Erre jó példa a TomTom esete, amely főként navigációs eszközeiről ismert, ezúttal azonban a viselhető technológiák szegmensében mutatkozott be. A cég Spark nevű, csuklóra csatolható készüléke főként a sportolásban segíti használóját, de zenelejátszásra is használható. Az IFA hivatalos startja előtti bejelentések egyik érdekessége az LG feltekerhető billentyűzete. A Rolly – a piacon található egyéb hordozható eszközeitől eltérően – a négy billentyűsor mentén hajlik fel, és egy könnyen hordozható „pálcává” áll össze, amely könnyedén a zsebünkbe illeszkedik, akár egy pénztárca.

Üzleti lehetőség

Az idén rekordszámú, 1645 kiállítóra számítanak a berlini IFA szervezői, és mintegy 240 ezer látogatóra. A múlt évben az eseményen 4,25 milliárd euró értékben születtek megállapodások, és a nagyszámú résztvevő miatt könnyen előfordulhat, hogy idén ez a rekord is megdől. A szervezők tájékoztatása szerint a szórakoztatóelektronikai eszközök piaca tavaly 14 százalékkal tudott nőni, és Közép- és Kelet-Európa kivételével valamennyi térségben bővülést tapasztaltak.


tech IFA mobil
Kapcsolódó cikkek