Cégvilág

Spórolásba fog az ENKSZ

Központi szolgáltatóegységet indít be az állami közműholding, amint átvette az egyetemes gáz- és áramszolgáltatók ügyfeleit. Több tevékenységét összevonja. A jövő év elején bevásárolja magát az Elmű-ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft.-be és a cégpároshoz tartozó elosztótársaságba.

Olyan egységes és központosított szolgáltató rendszert épít ki az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ), amely a mainál olcsóbb, hatékonyabb és magasabb színvonalú ellátást ígér ügyfeleinek, jelentette be Németh Lászlóné államtitkár a társaság sajtóbeszélgetésén.

A központ akkor indul be, amikor a Főgáz átvette az ország összes egyetemes szolgáltatásbeli gáz- és áramvásárlóját. A hatékonyság javításának érdekében hamarosan egy energiára szakosodott tanácsadó cég tárja fel a holdingon beüli szinergiákat, de az ENKSZ már enélkül is indított terület-összevonásokat és tevékenységegységesítéseket Megtakarítást ígér a tárasság szakmai irányítása alá tartozó Főgáznak a Díjbeszedővel és a Magyar Postával való együttműködése is.

Várhatóan egy hónapon belül zárul az az ügylet, amelyben a Főgáz megvásárolja a hazai GDF Suezt. Ezután a vevő nem készül újabb akvizícióra, bár az ENKSZ tárgyal egyes hálózati cégek felvásárlásáról. Az országos állami közműszolgáltatás kiépítésére eddig költött pénz a másfél százaléka annak, amit a lakosság megtakarított a rezsicsökkentésen. Ez egy háztartásra vetítve öt év alatt mintegy 200 ezer forint.

Az állami egyetemes áramszolgáltatás a jövő év elején indul. Az ENKSZ 2016 januárjában átveszi az Elmű-ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft. 49 százalékát, egy évre rá pedig annak teljes tulajdonosa lesz. Hálózati cégeikben is 49 százalékot szerez, és már egyeztet egy másik áramszolgáltató (úgy tudjuk, az EDF Démász) megvételéről. Az ENKSZ alaptőkéje egymilliárd forint, de az országos közműszolgáltatás kiépítéséhez van 14 milliárd forintnyi eredménytartaléka is. Ez utóbbit nem csökkenti a GDF Suez közel 10 milliárd forintos vételéra, mert azt a Főgáz fizeti.
Az eddig inaktív MFB Földgázkereskedőre az ENKSZ szervezetén belül jut gázkereskedelmi szerep. A szegmensben a Főgáz 30 százalékkal növelte a forgalmát, amióta állami kézben van, és az ország legnagyobb versenypiaci gázkereskedőjévé vált.

Az ENKSZ távhőpici megjelenését segíti, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkészítette a távhőfejlesztési cselekvési tervet, amely hamarosan a kormány elé kerül. Indul a távhőszolgáltatók auditja is.
Tovább bővülhet az egyetemes szolgáltatásra, egyben az ingyenes mérőcserére jogosult ügyfelek köre az ENKSZ által készített rendeletmódosítási javaslat szerint. Mint Horváth Péter, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, a csere akkor lehet ingyenes a ma még egyetemes szolgáltatásra nem jogosult lakossági és közintézményi felhasználóknak, ha átlépnek az egyetemes körbe. Az ENKSZ – amely praktikus okokból hamarosan a Miniszterelnökség felügyelete alá kerül – csak közműszámla-tartozás nélküli fogyasztókat vesz át, illetve csak ilyeneket kapcsol vissza a szolgáltatásba.

Horváth Péter közölte: a Főgáz a szolgáltatás folyamatban lévő átalakítása és a GDF Suezzel folytatott tárgyalásai miatt nem adott be üzleti tervet az energiahivatalnak arról, hogyan látná majd el Tigáztól és a GDF Sueztől átveendő ügyfeleket. Türelmi időt kér. Németh Lászlóné lapunkkal közölte: a hazai gáztarifaképzés fő szempontja a kiszámíthatóság. Ha most követnénk az alacsony világpiaci gázárakat, akkor azok esetleges emelkedését is követnünk kellene. Románia után Magyarországon a legolcsóbb a lakossági gáz az EU-ban. A fix hatósági árat a Főgáz a saját hatáskörben nem csökkentheti.

A gázárak változásáról szóló cikkünket itt olvashatják.

GDF Suez gáz Gazprom
Kapcsolódó cikkek