A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és „valószínűleg” a vörös húsé is – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya. A szakértők szerint a végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek – például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok – fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű. A vörös húsok (sertés, marha, borjú, bárány, birka, ló és kecske) esetében a kapcsolat nem egyértelmű. A tanulmány szerint napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a végbélrák kialakulásának kockázatát, míg a vörös hús esetén 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt. A vörös húsokat így a dohánnyal vagy az azbeszttel együtt sorolják a rákkeltő anyagok közé, bár a veszélyességi fok nem ugyanaz: a húsban gazdag táplálkozás évi 34 ezer rákos megbetegedés miatt bekövetkezett halálesetet okoz, míg évi egymillió halálesetet okoz a dohányzás, 600 ezret a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, 200 ezret pedig a légszennyezettség. A tanulmány azt a következtést nem vonja le, hogy érdemesebb vegetáriánusnak lenni, mert „a vegetáriánus és a húsos étrendeknek is megvannak a különböző előnyei és hátrányai az egészségre nézve”. A hús például proteint, vasat, cinket és B-vitamint tartalmaz.