Cégvilág

Bármi áron befejezi új gépét a Bombardier

A Bombardier bármelyik üzletágában kész megválni érdekeltségei egy részétől, hogy be tudja fejezni a CSeries repülőgép fejlesztését – tudta meg több, az ügyhöz közel álló forrásból a Reuters. A kanadai társaság már meg is bízott befektetési bankárokat a lehetőségek felmérésével, beleértve azt is, hogy részben vagy teljesen eladjanak vagy vegyes vállalatokba vigyenek be üzletrészeket a csoporthoz tartozó légiipari, illetve vasútiberendezés-gyártó vállalatokban, esetleg magánbefektető társaságok bevonásával.

Egy forrás szerint a Bombardier abban bízik, hogy a harmadik negyedévi eredmények október végi ismertetésekor már készpénz beérkezéséről tud beszámolni akár egy értékesítés révén, akár a kormány segítségére támaszkodva.

Banki információk szerint a Bombardier helyzete nem kétségbeejtő, de ellensúlyozni akarja, hogy részvényei árfolyama 50 százalékkal gyengült az elmúlt évben, amióta a társaság eddigi legnagyobb repülőgépe, a többéves késésben levő CSeries piacra dobására fókuszál. Idén februárban a Bombardier már hozzájutott egy nagyobb tőkeinjekcióhoz, májusban pedig közölte, hogy ez év végéig megkezdi vasúti részlege, a Bombardier Transportation egy kisebb hányadának tőzsdére vitelét.

A cég múlt heti közlése szerint a kétféle CSeries gép tesztelése már 88 százalékban befejeződött, és 2016 elején már szállíthatják a megrendelőknek. A quebeci kormányzat kész segíteni a Bombardier-nak, már csak a tartományban betöltött szerepe miatt is – mondta még hétfőn a Bloombergnek Philippe Couillard, Quebec kormányfője.

A montreali székhelyű társaság, illetve a körülötte felépült légiipari beszállítói kör több mint 41 ezer főt foglalkoztat Kanada francia nyelvű tartományában. Couillard nem részletezte, hogy milyen segítségre gondol, a múltban arra volt példa, hogy a Quebec beruházási ügynökség külföldi vevőknek adott hitelgaranciákkal támogatta Bombardier repülőgépek megvásárlását.

Bombardier
Kapcsolódó cikkek