Cégvilág

Hatalmasat zuhant a PC-piac a térségben

A harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 23 százalékkal 18,4 millióra csökkent az EMEA- (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben eladott személyi számítógépek (PC) száma az IDC előzetes adatai alapján.

A jelentős visszaesés több tényezőre vezethető vissza, így a kelet-európai és a közel-keleti régióban tapasztalható politikai bizonytalanság, a devizaárfolyamok gyors változása, valamint a forgalmazók felkészülése az utolsó negyedévre egyaránt szerepet játszott benne. A piackutató elemzése szerint bár szeptemberben már megjelent a piacon néhány Windows 10-zel felszerelt gép, az ingyenes frissítési lehetőség miatt azonban nagyon visszafogott volt irántuk a kereslet.

A kereskedők ezt felismerve nem is nagyon törekedtek arra, hogy újabb személyi számítógépeket rendeljenek a gyártóktól, hanem inkább a raktárkészleteik csökkentésére összpontosítottak. Ez egyébként a magyar piacon is megfigyelhető volt, így több kedvező akcióval is találkozhattak a hazai fogyasztók a nyár végén és szeptemberben.

PC-piac
Kapcsolódó cikkek