Cégvilág

Fegyelmezettek a Nemzeti Eszközkezelő bérlői

Fegyelmezettek a Nemzeti Eszközkezelő bérlői, közel 90 százalékuk késedelem nélkül fizeti a bérleti díjat. Negyvenen vissza is vásárolták az ingatlanjukat.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-vel szerződött bérlők fizetési fegyelme lényegesen nagyobb, mint ami a hasonló önkormányzati bérlakásoknál tapasztalható – közölte lapunk érdeklődésére a társaság. 2015. október 31-ig a NET Zrt. bérlői a társaság által kiszámlázott bérleti díjak 89 százalékát fizették be, és a még be nem folyt bérleti díjak jelentős része is technikainak tekinthető, vagyis egy-két hónapos késedelemben van – tették hozzá.
A NET tájékoztatása szerint a határozott idejű szerződéssel rendelkező bérlők aránya is alacsony az ügyfelek körében: a társaság mintegy 20 ezer bérlője közül 409 szerződése tartozik ebbe a körbe.

Az érvényes szabályok szerint a hathavi mértéket meghaladó bérletidíj- vagy közösköltség-tartozást felhalmozó bérlők határozatlan idejű bérleti szerződését a NET Zrt. felmondja, és felajánlja a határozott idejű bérleti szerződés (HBSZ) megkötésének lehetőségét. A HBSZ-program határozott időre szóló, mentorszolgáltatással egybekötött adósságrendezési lehetőség. Ezalatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat szakképzett mentorai segítségével a családok felhalmozott tartozásuk ledolgozására, fizetési képességük helyreállítására és ezáltal lakhatásuk hosszú távú megőrzésére kapnak esélyt.

Tartozásuk rendezése után, a szerződésben meghatározott idő elteltével a határozott időre szóló szerződésük ismét határozatlan idejűvé alakul át. A 2015. szeptember 1-jétől hatályos jogszabály-módosítás ugyanakkor – hívták fel a figyelmet a társaságnál – több ponton bővítette a HBSZ-program működését. Októbertől a korábban kizárólag 12 hónapra szóló szerződés mellett – a felhalmozott tartozás és a szociális rászorultság függvényében – köthető 18, 24 vagy 36 hónapra szóló határozott idejű szerződés is.

A társaságnál közöltek szerint már olyan családok is vannak a szerződők között, aki vissza tudták szerezni bérbe adott ingatlanjukat: október végéig 40 bérlő élt visszavásárlási jogával. 2015 szeptemberétől egyébként a visszavásárlásra vonatkozó szabályozás is változott: a korábbi öt helyett most már hat évig van lehetőségük a bérlőknek visszavásárolni a házukat, lakásukat.

A NET Zrt. által megvásárolt ingatlanok száma október végéig meghaladta a 20 ezret. Eddig az időpontig összesen 28 433 ingatlanfelajánlás érkezett a társasághoz, ebből mintegy 2600-at kellett elutasítani az ingatlan műszaki állapota vagy adminisztratív okok miatt. Így még hozzávetőlegesen 9200, jogszabályi előírásnak megfelelő szándéknyilatkozatot tud a NET Zrt. befogadni a 35 ezer darabos keret feltöltéséhez.

A NET-program viszont – hívták fel a figyelmet a társaságnál – nemcsak azoknak biztosítja a lakhatást, akikkel a NET Zrt. már bérleti szerződést kötött, hanem a folyamatban lévő kérelmek benyújtóinak is, mivel a végrehajtási eljárás már a szándéknyilatkozatok befogadásától kezdve szünetel. A NET-program eddig mintegy 116 ezer ember lakhatását biztosította, és a program eredményeként már több mint 168 milliárd forint visszafizetése alól mentesültek a hiteladósok.

eszközkezelő NET Zrt.
Kapcsolódó cikkek