Cégvilág

Tízmilliárdokat költenek a síelők

A magyar síturisták évente több mint 80 milliárd forintot költenek kedvenc téli sportjukra. Ebben benne van a szállás, az utazás, a felszerelések és a fogyasztás. A pénzt azonban alapvetően külföldön hagyják – mondta Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke a Magyar Turizmus Zrt. sajtótájékoztatóján. Hozzátette, ha az 500 ezer síelő csak pár napot töltene el a hazai sípályákon, máris több tízezerrel nőne a magyarországi vendégéjszakák száma. Meg kell nyerni ezeket az embereket, el kell érni, hogy itthon is töltsenek el néhány aktív téli napot. Erre jelenleg 40 pálya és 70 sílift áll a rendelkezésre.

Az elmúlt öt év legnagyobb beruházása a 2,2 milliárd forintba kerülő eplényi síaréna volt, ezt követi 700 millió forinttal Mátraszentiván – mondta lapunk kérdésére Fehér Gyula. Hozzátette, Mátraszentivánon több százmillió forintból épül egy újabb négyüléses sífelvonó is. Csak hogy érzékeltesse a nagyságrendeket, elmondta, hogy egy egyszerű műanyag sípályát 20 millió forintból lehet kivitelezni, de ebben nincs benne a telek ára. A befektetések megtérülésénél hétéves ciklust érdemes vizsgálni. Ha abból van öt jó év, és csak kettő rossz, akkor visszajöhet a beruházás költsége – mondta.

Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a hazai sípályák minősége eljutott arra a szintre, hogy a kezdők és a profik is élvezhetik ezt a téli sportot. Az ágazatnak is jó, ha itthon maradnak a síelő turisták, ugyanis ők jóval több pénzt költenek, mint az átlag.

síelő turizmus Turista síelés
Kapcsolódó cikkek