Cégvilág

Torkos csütörtök: Nem lehet szűkített étlappal trükközni

Enyhébb feltételekkel rendezi meg a Magyar Turizmus Zrt. februárban a torkos csütörtököt. Már kezdhetnek regisztrálni az éttermek.

Megkezdődött a jelentkezés azon éttermek számára, amelyek részt akarnak venni a február 11-én megrendezendő torkos csütörtökön. Tavaly országszerte 610 vendéglátóhely kínálta ezen a napon féláron az ételeket, italokat. Idén ennél is több lehet a résztvevő egy fontos enyhítés miatt. Ettől az évtől ugyanis nem lesz kötelező a vendéglátóhelyeknek az alkoholtartalmú italokra ötvenszázalékos kedvezményt adniuk, ami eddig sokakat visszatarthatott, hogy részt vegyenek az akcióban.

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) több vonalon is próbálja ösztönözni az vendéglátókat a részvételre. Amellett, hogy népszerűsíti az eseményt, a csatlakozók különféle beszállítói kedvezmények közül választhatnak majd, illetve bekerülnek a Mi kerül az asztalra torkos csütörtökön? című online kiadványba. A szervezet nyitott egy weboldalt is, amelyen a cégek február 9-ig regisztrálhatnak, a legkorábban csatlakozók neve pedig már keddtől nyilvános lesz. Annak, hogy ki mikor kerül fel a listára, abból a szempontból van jelentősége, hogy a vendégek előre ki tudják választani, hogy melyik éttermet próbálnák ki, és le is tudják foglalni az asztalt. A legnagyobb gond ugyanis az szokott lenni, hogy a jobb, különlegesebb helyek hamar megtelnek, s aki esetleg adott napon kap észbe, esélytelen, hogy asztalt kapjon.

Az idei lesz a 11. torkos csütörtök, s minden évben felmerülnek olyan kifogások, amelyek miatt az MT Zrt. szigorúan ragaszkodik ahhoz, hogy a részt vevő éttermek tartsák be a szabályokat. Például aki vállalja, hogy részt vesz a kezdeményezésben, annak a teljes nyitvatartási időben, a teljes étel- és alkoholmentes kínálatból kell 50 százalékos árkedvezményt adnia. Nem lehet korlátozni a fizetési lehetőségeket sem erre a napra, és mindent elérhetővé kell tenni, ami az év többi napján megszokott. Fontos szabály, hogy az étteremnek meg kell tartani a torkos csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt a la carte étlap és itallap választékát és árait, és ebből adni az 50 százalék kedvezményt. Külön az alkalomra készített szűkített menüsorral nem lehet részt venni. A torkos csütörtöki kedvezmény viszont csak helyben fogyasztásra vonatkozik, elvitelre rendelt ételekre nem kell kedvezményt adni.

Régi-új hagyomány

A torkos csütörtök valaha része volt a magyar népszokásoknak, a lényege, hogy

a közelgő nagyböjt előtt ezen a napon az emberek bőségesen fogyasztottak zsíros és

a farsangi időszakhoz kötődő ételeket. A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban elevenítette fel először ezt a hagyományt, nem titkolva, hogy a célja

a vendéglátás élénkítése. Ebben az évben különösen nagy hangsúlyt kap a torkos csütörtök, ugyanis 2016-ot Magyarországon a gasztronómia évének nyilvánították.

a közelgő nagyböjt előtt ezen a napon az emberek bőségesen fogyasztottak zsíros és

a farsangi időszakhoz kötődő ételeket. A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban elevenítette fel először ezt a hagyományt, nem titkolva, hogy a célja

a vendéglátás élénkítése. Ebben az évben különösen nagy hangsúlyt kap a torkos csütörtök, ugyanis 2016-ot Magyarországon a gasztronómia évének nyilvánították. -->

Torkos Csütörtök
Kapcsolódó cikkek