Cégvilág

Az italautomatákat is bekötik a NAV-hoz

Annyiba kerül az új rendszer bekötése, mint egy használt italautomata. Az iparág szereplői állami támogatást kérnek.

Az iparág végét is jelentheti, ha nem kapnak állami támogatást az italautomaták üzemeltetői az online pénztárgépek beszerelésekor – mondta az ágazat szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne értenének egyet az új rendszerrel.

Az új rendszer bekötése 100-150 ezer forintba kerül, ami éppen annyi, mint egy használt gép beszerzése Olaszországból. Egy ilyen szerkezetbe átlagosan 50-60 ezer forintot dobnak havonta, ez körülbelül 10 ezer forintos hasznot jelent. Így ha nem kapnak állami támogatást, a 150 ezer forintos költség az iparág végét is jelentheti – fejtette ki Szöllősi Balázs.

Az országban 30 ezer italautomata található, de arra kérték a NAV-ot, hogy az online rendszer beüzemelését ne a hivatal végezze, mert az túl sok időt venne igénybe, és fennakadásokhoz vezetne. Azt is szeretnék elérni, hogy tökéletesen működő készülékeket kapjanak, mert ha egy kassza véletlenül leáll, akkor az automata sem működik majd. Ezzel szemben egy élelmiszerüzletben hiba esetén folytatódhat a kiszolgálás.

NAV kassza italautomata
Kapcsolódó cikkek