Cégvilág

Elárverezett Mal-ingatlanok: morzsákat hoz a vagyonértékesítés

A vörösiszap-botrányba belebukott Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. hét ipartelepét és két ásványbányáját 245 millió forintos irányáron kínálja eladásra felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az árajánlatokat március 7-ig lehet benyújtani az elektronikus értékesítési rendszeren, s a pályázóknak még ajánlati biztosítékot is kell fizetniük, ezek együttesen közel 8,4 milliót tesznek ki.

Az ipartelepek a Várpalota-Inota területén fekvő ipari parkban helyezkednek el, és négyzetméterükért 1000-1500 forintot kell leperkálni. Összehasonlításul: egy a vörösiszap-katasztrófához hasonló botrányoktól mentes vidéki ipartelep négyzetméterének ára a Fejér megyei Sárbogárdon most 3 ezer, míg a Hajdú-Bihar megyei ipari parkban közel 9 ezer forint.

Igaz, a Mal szóban forgó ingatlanjainak többségét jelzálog terheli. A felszámoló által a legmagasabbra, 173 millió forintra taksált 115 ezer négyzetméteres ipari ingatlanon például négy hitelintézet – a CIB, az MKB, az OTP és a Raiffeisen – létesített együttesen százmillió eurós, azaz mai áron mintegy 31 milliárd forintos jelzálogjogot. Kérdés, hogy ilyen feltételek mellett lesz-e rájuk egyáltalán jelentkező. A többi ipari ingatlanra viszont a Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt.-nek van ugyancsak százmilliós eurós jelzálogjoga. Ezek közül a legmagasabb, 37,7 millió forintos irányára egy 31,4 ezer négyzetméteres kivett ipartelepé. Mellette 462 és 10,4 ezer négyzetméter közötti ingatlanokra lehet vételi ajánlatot tenni, a 462 ezer és 12,4 millió forint közötti irányárakat figyelembe véve. Valamennyi ingatlan használati joga 2025. május 31-ig az ugyancsak felszámolás alatt álló Várpalotai Ipari Park Működtető Kft.-é.

A felszámoló két ásványbányát is árverésre bocsátott. Mindkettő Devecseren található, az egyik 11,6 ezer, a másik 4,9 ezer négyzetméteres, s együttes irányáruk közel 1,7 millió forint. Szemben az ipari ingatlanokkal, ezek az ásványbányák nem közművesítettek, viszont tehermentesek.

mal
Kapcsolódó cikkek