Cégvilág

Két opciónk van használt fűtőelemekre

Az idén helyszíni kutatásokkal folytatódik a Nyugat-Mecsekben a nagy radioaktivitású hulladékok tárolójának előkészítése. Ennek során befejezik a tavaly már kialakított kutatóárkot, vizsgálatokat végeznek, összeállítják a terület geológiai összetételének térképét, és üzemeltetik a környezeti és a vízföldtani megfigyelőrendszert. A területen 2030-tól alakítanának ki egy föld alatti laboratóriumot.

A Boda település közelében lévő tárolóba kerülnének a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemei. Döntés még nincs, ha lesz, akkor a tároló 2055 és 2063 között épülhet. A beruházás – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. korábbi közlése alapján – 745 milliárd forintba kerülne 2015-ös áron, beleértve a létesítmény lezárásának és 70 évnyi felügyeletének a költségeit is. A pénz a központi nukleáris pénzügyi alapban gyűlik. A kiégett fűtőelemek jelenleg az atomerőmű területén, a kiégett kazetták átmeneti tárolójában várnak a sorukra.

A kiégett fűtőelemek kezelésének másik lehetséges módja az olyan mérvű újrahasznosítás, amelynek erdményeként már nem marad hulladék. Mivel Magyar­ország még nem döntött, nyitott arra is, hogy átadja újrahasznosításra az atomerőmű kiégett fűtőelemeit egy más ország arra felkészült üzemének. Egyelőre sem a tárolásban, sem az újrahasznosításban nem született meg a mindenki számára megnyugtató megoldás, közben a világon már közel 450 atomreaktor működik. Kiégett fűtőelemeik a nukleáris energiatermelés során visszamaradó legveszélyesebb anyagok: több mint százezer éven át bocsátanak ki gyilkos sugarakat.

A mostani kutatások egyelőre rövidebb távra összpontosítanak. A végleges tároló kialakításával Finnország tart a legelőbbre. 2003 óta építi az Onkalo (rejtekhely) nevű létesítményt, amellyel 2020-ra kíván elkészülni, de amelyet csak 2120-ban zárna le végleg, miután belehelyezték az utolsó (ma még fel sem épült) finnországi atomerőmű kiégett fűtőelemeit. Mindez mintegy 3 milliárd eurójába (900 milliárd forintjába) kerülne. A hasonló amerikai kezdeményezést 2011-ben műszaki okok és a politikai tiltakozás miatt leállították, de vannak/voltak kutatások Kanadában, Nagy-Britanniában, Svédországban, Svájcban és máshol is. Oroszországban a grániton nyugvó, szibériai krasznojarszki régióban kezdték meg tavaly tárolóhoz szükséges föld alatti laboratórium létesítését. Az üzemanyagciklus zárására főként Franciaországban és Oroszországban összpontosítanak, de a folyamatnak még mindenütt van sugárzó hulladéka.

Greenpeace: megküldték a véleményt

A Greenpeace Magyarország szerint a Paks II. beruházás csak állami támogatással tudna megépülni, a projekt több ponton is uniós jogot sért, és megvalósulás esetén korlátozná a szabad versenyt mind a magyar, mind az uniós villamosenergia-piacon. A szervezet ezt azután jelentette ki, hogy benyújtotta a paksi beruházással kapcsolatos hivatalos véleményét az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának. Azt várják a bizottságtól, hogy kötelezze a magyar államot a projekt leállítására.


Kapcsolódó cikkek