Cégvilág

Nem adja fel az Uber

Az Uber folytatja magyarországi tevékenységét – mondta Fekete Zoltán, a cég magyarországi operatív vezetője.

Az Uber folytatja magyarországi tevékenységét – mondta Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív vezetője egy sajtótájékoztatón annak kapcsán, hogy megszületett az a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a hatóság levegye az uberesek rendszámtábláját.

Az Uber nem taxi, nem rendelkezik diszpécserközponttal, droszttal, a fuvar fizetése nem készpénzben, hanem elektronikusan történik, a rendszer teljesen átlátható és követhető – sorolta Fekete, aki azt is hozzátetet, hogy az Uber központi rendszere minden út után elektronikus számlát generál, az Uber-sofőrök ezt a szolgáltatást csak vállalkozói adószámmal tudják ellátni és minden út biztosítva van 1,5 milliárd forint értékben. Az Uber-sofőrök folyamatosan váltják ki az engedélyeket, ami estenként hat hónapot is igénybe vehet – tette hozzá Fekete, aki hozzátette, hogy hogy mára már nincs olyan sofőr, akinek ne lenne engedélye a tevékenység végzésére, vagy ne lenne folyamatban az eljárása.

Jelenleg 1200 Uber-sofőr van, számukat az év végére kétezerre kívánják növelni. Fekete szerint egyébként a vezetőivel jó a kapcsolatuk, és  a társaságnak van megoldási javaslata az adózással kapcsolatban. Az Uber alvállalkozóinak rendelkezniük kell adószámmal – emelte ki Fekete, aki arra a felvetésre, hogy a számlát adók nagy részének tevékyenségi körében viszont nem szerepel a személyszállítás, az igazgató azt válaszolta, hogy az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, egy informatikai cég, amely olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek, Budapesten a személyszállítás, az autómegosztó rendszer.

Az Uber egyébként az elmúlt napokban 17 ezer támogató aláírást gyűjtött össze, amit eljuttat Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba.

autó Uber taxi adó rendszám
Kapcsolódó cikkek